Przepis na klasyczne muffinki czekoladowe z dodatkiem kropelek gorzkiej czekolady. Przepis bardzo prosty, który nie wymaga używania miksera. Muffinki są dosyć wilgotne i mocno czekoladowe, zachowują swoją świeżość nawet do 3 dni. Inspiracja: taste. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 6 dużych muffinek lub 12 małych
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki kropelek z gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 jajka
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy cukier oraz kropelki czekoladowe, mieszamy. W oddzielnej miseczce łączymy olej, mleko, wanilię oraz jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Foremki na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C ( 160 C termoobieg ) przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
Babeczki wyszły bardzo suche, choć trzymałam się proporcji w przepisie