Znajdź swój przepis

Podwójnie czekoladowe muffinki, najlepsze

24 lutego, 2014
REKLAMA:

Przepis na klasyczne muffinki czekoladowe z dodatkiem kropelek gorzkiej czekolady. Przepis bardzo prosty, który nie wymaga używania miksera. Muffinki są dosyć wilgotne i mocno czekoladowe, zachowują swoją świeżość nawet do 3 dni. Inspiracja: taste. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 dużych muffinek lub 12 małych

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki kropelek z gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 jajka

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy cukier oraz kropelki czekoladowe, mieszamy. W oddzielnej miseczce łączymy olej, mleko, wanilię oraz jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Foremki na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C ( 160 C termoobieg ) przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wiktoria Z. says:

    Babeczki wyszły bardzo suche, choć trzymałam się proporcji w przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij