Znajdź swój przepis

Porzeczkowiec piernikowy

28 listopada, 2014

Porzeczkowiec to bardzo popularne ciasto, ale chciałam go upiec w trochę innej odsłonie. Zimowo-święteczna wersja moim zdaniem jest lepsza od oryginału. Trzy blaty biszkoptu wzbogaconego o korzenny smak. Jeden krem na bazie serka śmietankowe oraz krem śmietanowy. Do tego dżem porzeczkowy, koniecznie dobrej jakości. Na wierzch polewa czekoladowa, która jest niezrównana i możesz jej używać w innych przepisach. Ciasto jest obłędne w smaku i nawet na takiej osobie jak ja zrobiła wrażenie. Trochę już próbowałam i jestem kapryśna w tym względzie.

Idealny przepis na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Spokojnie poleży kilka dni. Z czasem nabiera nawet lepszego smaku. Przyznaję, że korzenny biszkopt nadaje mu wartości smakowej, a nawet bym mogła powiedzieć, że wzmacnia pozostałe smaki.

Poncz możecie pominąć. Natomiast jeśli lubicie bardzo wilgotne ciasta to na pewno warto je nawilżyć dodatkowo.

Dżem porzeczkowy nadaje lekkiej kwaśności i nawilża, a ciasto dzięki niemu nie jest mdłe. Jest to raczej słodko-kwaśne połączenie. Moje ulubione.

REKLAMA:

Powtarzać to będę chyba już w każdym przepisie, zawsze stawiaj w wypiekach na dobre produkty. Każdy produkt lepszej jakości to lepszy smak wypieku.

Ten porzeczkowiec z nutą piernikową będę polecać każdemu kto będzie szukał przepisu na pyszne ciasto. Jest najlepszy.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-porzeczkowiec-piernikowy-7

PORZECZKOWIEC PIERNIKOWY – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KORZENNY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA KREM SEROWY:

REKLAMA:
  • 150 g masła
  • 400 g serka śmietankowego np. Phildalphia lub z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate

 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki cukru pudru, czubate
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki rumu, białego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWĄ POLEWĘ:

  •  100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

 DODATKOWO:

  •  300 g dżemu z czarnej porzeczki

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy cały czas, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy masę z białek oraz suche składniki i wodę. Najlepiej robić to w kilku partiach. Blaszkę o wym.20×31 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (będzie się lepiej trzymać). Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30 min. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu z wysokości 40 cm rzucamy na podłogę (taki sposobem nie opadnie). Studzimy, następnie przekrawamy na 3 części.

Wszystkie składniki na krem serowy powinny być w temp. pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Serek chwilę mieszamy i stopniowo dodajemy do masła, cały czas miksując.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę.

Śmietankę na polewę przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż masa całkowicie się połączy. Zostawiamy do lekkiego stężenia.

Wszystkie składniki na poncz łączymy (poncz możemy pominąć).

Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, lekko ponczujemy. Wykładamy połowę dżemu, a na wierzch masę serową. Przykrywamy drugim blatem, lekko ponczujemy i wykładamy pozostały dżem oraz krem śmietanowy. Przykrywamy trzecim blatem, ponownie lekko ponczujemy i wylewamy tężejącą polewę (można też polać wierzch na godz. przed podaniem). Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto-porzeczkowiec-piernikowy-5

ciasto-porzeczkowiec-piernikowy-2

ciasto-porzeczkowiec-piernikowy-1

Dołącz do dyskusji

  1. Dziękuję za przepis, ciasto zrobiło furrorę, domownicy byli pewni, że kupione w cukierni. Serdecznie polecam!

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję:)

  2. Mam pytanie ile moze stac the ciasto ?

    1. Ilovebake says:

      kilka dni spokojnie może leżeć w lodówce

  3. Agnieszka C. says:

    piękny! aż ślinka cieknie jak się patrzy na te zdjęcia

    1. Ilovebake says:

      Dzięki wielkie :)

  4. Moja mama byłaby zachwycona tym ciastem, uwielbia takie; ) Ja zresztą też: )

    1. Ilovebake says:

      Super :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij