Znajdź swój przepis

Proste ciastka z masłem orzechowym

29 kwietnia, 2025

Proste ciastka z masłem orzechowym z 5 składników. Kruche, mocno orzechowe z kawałkami czekolady. Kilka minut i gotowe.

Do ciasteczek możesz użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Ciasteczka są tak proste, że poradzi sobie z nimi nawet osobą początkująca. Można je również przygotować z dziećmi w formie zabawy.

Dodatek mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego sprawia, że ciasteczka są jeszcze bardziej kruche i delikatne.

Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe, posiekaną czekoladę lub orzeszki ziemne.

REKLAMA:

Mogą być również bez dodatków i będą nadal pyszne.

Idealne do kubka ciepłego mleka lub herbaty.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku na ciasteczka nawet tydzień.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

ROLADA LEŚNY MECH

SERNIK KINDER BUENO

TORT DUBAJSKI

REKLAMA:
ciastka z masłem orzechowym

PROSTE CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek

  • 200 g masła orzechowego
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
  • 1/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  • 1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Do miseczki przekładamy masło orzechowe i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia składników.

Za pomocą łyżeczki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Za pomocą widelca wykonujemy na ciastkach kratkę (przykładamy widelec i dociskamy, następnie przykładamy z innej strony i ponownie dociskamy).

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Studzimy na blaszce i przekładamy do miseczki.

ciastka z masłem orzechowym
ciastka z masłem orzechowym
ciastka z masłem orzechowym

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszne i bardzo proste w wykonaniu:-) na pewno beda czesto robione:-))))

    1. Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij