Proste ciastka z masłem orzechowym z 5 składników. Kruche, mocno orzechowe z kawałkami czekolady. Kilka minut i gotowe.
Do ciasteczek możesz użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Ciasteczka są tak proste, że poradzi sobie z nimi nawet osobą początkująca. Można je również przygotować z dziećmi w formie zabawy.
Dodatek mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego sprawia, że ciasteczka są jeszcze bardziej kruche i delikatne.
Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe, posiekaną czekoladę lub orzeszki ziemne.
Mogą być również bez dodatków i będą nadal pyszne.
Idealne do kubka ciepłego mleka lub herbaty.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku na ciasteczka nawet tydzień.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PROSTE CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek
- 200 g masła orzechowego
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 90 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
- 1/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- 1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Do miseczki przekładamy masło orzechowe i dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia składników.
Za pomocą łyżeczki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Za pomocą widelca wykonujemy na ciastkach kratkę (przykładamy widelec i dociskamy, następnie przykładamy z innej strony i ponownie dociskamy).
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Studzimy na blaszce i przekładamy do miseczki.



Pyszne i bardzo proste w wykonaniu:-) na pewno beda czesto robione:-))))
Dziękuję :)