Inspiracją do tego przepisu była słynna piekarnika Bourke Street Bakery, gdzie dwóch pasjonatów z uwielbieniem i miłością do jedzenia serwują wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasta i desery wykonane ręcznie. Ciasto marchewkowe jest wzorowane na podawanym właśnie w tym miejscu deserze. Lekko wilgotne, słodkie i zdrowe ciasto. Dopełnieniem jest masa serowa, która doskonale smakuje w połączeniu z marchewką i orzechami. Polecam wypróbować jeśli chcecie zjeść naprawdę dobre ciasto marchewkowe. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 150 g mąki tortowej
- 70 g orzechów np. włoskich
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 białka
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 220 g cukru
- 170 ml oliwy
- 125 g startej na tarce marchewki
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 40 g cukru pudru
- 40 g miękkiego masła lub margaryny
- 300 g sera białego, mielonego
- 80 ml śmietanki do deserów 36 %
Orzechy podpiekamy przez ok. 5 min w piekarniku ustawionym do temp. 200 C. Następnie siekamy do uzyskania niedużych kawałeczków. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Białka ubijamy pod koniec dodając stopniowo 60 g cukru. W oddzielnej miseczce miksujemy całe jajko razem z żółtkiem, dodajemy 160 g cukru i ponownie miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji ok. 4-5 min. Pod koniec dodajemy stopniowo oliwę i miksujemy. Dodajemy suche składniki i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, aby za mocno nie naruszyć puszystej struktury. Do ciasta dodajemy orzechy oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Na koniec dodajemy ubite białka z cukrem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy silikonowej lub zwykłej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą o śr. 26 cm. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka.
Składniki do masy powinny mieć tę samą temp. pokojową. Masło ubijamy przez chwilę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce białego, mielonego sera, cały czas miksując. Na koniec dodajemy śmietankę, miksujemy. Gotową masę wykładamy na całkowicie ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Smacznego.