Sezon na truskawki za chwile się zakończy, więc korzystam z niego maksymalnie. Przepis na proste ciasto z truskawkami jest idealne w sezonie i szybkie w przygotowaniu.
Mogę Wam powiedzieć, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Ciasto bardzo delikatne z soczystymi truskawkami na wierzchu i słodką, chrupiącą kruszonką. Zapach ciasta jest niesamowity, połączenie owoców z aromatem waniliowym. Cudne na lato. Pozdrowienia.
PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
- ok. 500 g przekrojonych na pół truskawek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki
- 100 g masła, roztopionego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z solą i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy suche składniki, miksujemy do połączenia. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy do uzyskania grudkowej konsystencji, obsypujemy nią ułożone na wierzchu truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 min. i pieczemy w temp. 180 C. Smacznego.