Proste ciasto ze śliwkami i lukrem cytrynowym. Niesamowicie lekkie, wilgotne i maślane ciasto z soczystymi śliwkami na wierzchu. Doskonałe do przygotowania w sezonie na letnim lub jesiennym.
Ciasto z tego przepisu to typowy wypiek ucierany, który możesz przygotować nie tylko ze śliwkami, ale również z malinami, jagodami lub brzoskwiniami. Zamiast lukru możesz wierzch obsypać kruszonką.
Proste ciasto ze śliwkami w sezonie to jest coś co koniecznie trzeba przyrządzić. Do tego przepisu najlepiej użyć jeszcze lekko twardych śliwek, dzięki temu po upieczeniu będą soczyste i się nie rozpadną.
Słodkie ciasto i do tego kwaśne śliwki to jest coś co uwielbiam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.
PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
- 180 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 100 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- ok. 5 – 6 śliwek
POLEWA
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Mąkę
tortową
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
mąką
ziemniaczaną
i
proszkiem.
Miękkie
masło
przez
chwilkę
miksujemy,
następnie
wsypujemy
cukier
i
miksujemy
na
tzw.
puch
przez
kilka
minut.
Dodajemy
po
jednym
jajku
i
miksujemy
do
połączenia.
Wsypujemy
przesiane
suche
składniki
i
ponownie
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Na
koniec
dodajemy
śmietanę
i
łączymy
łyżką
lub
szpatułką
tylko
do
połączenia
składników
(nie
dłużej).
Umyte
śliwki
kroimy
na
połówki
i
układamy
na
wierzchu
ciasta
(rozcięciem
do
góry).
Pieczemy
w
temp.
170C
przez
ok.
30
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
wyjmujemy
i
studzimy.
Wszystkie
składniki
na
lukier
mieszamy,
aż
uzyskamy
dosyć
gęsty
lukier.
Smarujemy
wierzch
ciasta
omijając
śliwki.