Znajdź swój przepis

Proste muffinki czekoladowe

5 listopada, 2024

Proste muffinki czekoladowe z dżemem lub powidłami. Wilgotne, mięciutkie i puszyste muffinki gotowe w kilka minut.

Szybki, prosty i przepyszny przepis na muffinki z kakao i dżemem.

Idealne do szkoły, imprezy lub dla dzieci na podwieczorek. Wierzch babeczek można po upieczeniu udekorować kremem.

Najsmaczniejszy dżem do muffinek będzie o smaku porzeczkowym, malinowym lub użyj powideł śliwkowych.

Muffiny są niezwykle puszyste, wilgotne i przygotujesz je dosłownie w kilka minut.

REKLAMA:

Ważne, aby dobrze ubić białka i później dodać do nich cukier, aby masa była gęsta i lśniąca. Delikatnie łączymy je z ciastem, dzięki czemu nasze muffinki zyskają na lekkości.

Wierzch babeczek oblewamy polewą z czekolady gorzkiej lub mlecznej, możesz połączyć pół na pół mleczną z czekoladą gorzką.

Zamiast polewy możesz obsypać wierzch kropelkami czekoladowymi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO PALCE LIZAĆ

BANANOWE CIASTO CZEKOLADOWE

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
muffinki czekoladowe

PROSTE MUFFINKI CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 – 12 babeczek

CIASTO

  • 70 g masła
  • 90 g dżemu porzeczkowego lub powideł
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 125 ml mleka o temp. pokojowej
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 80 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • kilka suszonych śliwek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papierem do pieczenia.

Masło przekładamy do rondelka razem z dżemem oraz przesianym kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtka oraz wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i lśniąca masa.

Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę z sodą i mieszamy trzepaczką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.

Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch babeczek i dekorujemy suszonymi śliwkami.

ZOBACZ: PRZEPISY NA MUFFINKI

muffinki czekoladowe
muffiny czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij