Proste muffinki czekoladowe z dżemem lub powidłami. Wilgotne, mięciutkie i puszyste muffinki gotowe w kilka minut.
Szybki, prosty i przepyszny przepis na muffinki z kakao i dżemem.
Idealne do szkoły, imprezy lub dla dzieci na podwieczorek. Wierzch babeczek można po upieczeniu udekorować kremem.
Najsmaczniejszy dżem do muffinek będzie o smaku porzeczkowym, malinowym lub użyj powideł śliwkowych.
Muffiny są niezwykle puszyste, wilgotne i przygotujesz je dosłownie w kilka minut.
Ważne, aby dobrze ubić białka i później dodać do nich cukier, aby masa była gęsta i lśniąca. Delikatnie łączymy je z ciastem, dzięki czemu nasze muffinki zyskają na lekkości.
Wierzch babeczek oblewamy polewą z czekolady gorzkiej lub mlecznej, możesz połączyć pół na pół mleczną z czekoladą gorzką.
Zamiast polewy możesz obsypać wierzch kropelkami czekoladowymi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PROSTE MUFFINKI CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 babeczek
CIASTO
- 70 g masła
- 90 g dżemu porzeczkowego lub powideł
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 125 ml mleka o temp. pokojowej
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 170 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki
- 80 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- kilka suszonych śliwek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do rondelka razem z dżemem oraz przesianym kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtka oraz wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i lśniąca masa.
Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę z sodą i mieszamy trzepaczką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką.
Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch babeczek i dekorujemy suszonymi śliwkami.
ZOBACZ: PRZEPISY NA MUFFINKI