Znajdź swój przepis

Pudding chia z owocami i ciasteczkami zbożowymi

3 marca, 2016

Przepis, który przygotowałam jest troszkę nietypowy, ponieważ zawiera nasiona chia, ale te niewielkie kuleczki są bardzo zdrowe i zaczynają być coraz bardziej popularniejsze. Chia w połączeniu z mlekiem zaczyna gęstnieć i tworzyć pudding. Bardzo fajne jest to, że taki pudding chia można przygotować wcześniej, aby dać mu czas na żelowanie i podawać rano. Pudding połączyłam z musem truskawkowym , ale mogą być dowolne owoce sezonowe lub mrożone. Na wierzch dodałam pokruszone ciasteczka zbożowe Delecty. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące i zawierają, aż pięć zbóż: amarantus, orkisz, żyto, owies i pszenicę. Idealne jako dodatek do śniadania lub zdrowa przekąska. Ja dodatkowo dodałam rodzynki Bakallandu. Błyskawicznie się je przygotowuje i zaskoczył mnie ich naprawdę dobry smak. Ciasteczka upiekłam według instrukcji na opakowaniu, pokruszyłam i dodałam na pudding chia. Udekorowałam świeżymi owocami i powstał pięknie wyglądający, kolorowy i bardzo zdrowy pucharek na śniadanie. Oczywiście możesz go podawać jako deser, ale wtedy dodałabym więcej ciasteczek, a troszkę mniej puddingu. Moja wersja śniadaniowa jest z minimalną dawka cukru, ale ciasteczka są słodkie i fajnie komponują się z warstwami. Pudding jest cudowny w smaki, zdrowy i myślę, że takie śniadanie każdy zjadłby ze smakiem.

Nie należę do osób, które nie jadzą śniadań i z domu wychodzą jedynie po wypiciu filiżanki kawy. Uwielbiam celebrować śniadania w weekend i przeciągać je w nieskończoność.
Pamiętam ulubione placuszki, które smażyła mi rano mama ze składników identycznych jak na naleśniki, ale ciasto było o wiele gęstsze. Wylewane na niewielką ilość gorącego oleju i smażone jak wielki placek. Później przekrawany był na cztery części. Gorące prosto z patelni smarowałam dżemem najlepiej truskawkowym i popijałam mlekiem. Takie śniadania z dzieciństwa uwielbiałam i za takimi czasami tęsknie.
Śniadania powinny być różnorodne i nie wyobrażam sobie jeść ciągle te same rzeczy. Jedynym momentem kiedy mogę poświecić więcej uwagi na jego przygotowanie jest weekend. Czasami jest to jajecznica z przeróżnymi składnikami, a ostatnio odkryłam jak szybko można wykonać omlet i podać go ze świeżymi owocami sezonowymi lub dżemem.

pudding chia

PUDDING CHIA Z OWOCAMI I CIASTECZKAMI ZBOŻOWYMI

ILOŚĆ: 4 pucharki mniejsze lub 3 większe

SKŁADNIKI NA PUDDING CHIA:

  • 500 ml mleka kokosowego (migdałowego lub krowiego)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu, syropu z agawy

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

DODATKOWO:

  • 500 g truskawek, mrożonych lub świeżych
  • 2 łyżeczki cukru pudru, ksylitolu, syropu z agawy
  • dowolne owoce na wierzch

Mleko przelewamy do pojemniczka, dodajemy nasiona chia i mieszamy. Po około 20-30 minutach ponownie mieszamy, nasiona powinny zaczynać się lekko żelować. Pojemniczek zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy ekstrakt oraz miód i mieszamy. Nasiona powinny stworzyć dosyć gęsty pudding.
Zawartość opakowania na ciasteczka przesypujemy do miseczki. Dodajemy zimne masło oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy dowolne dodatki ( u mnie rodzynki). Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i środkiem dłoni lekko spłaszczamy na ok. 1 cm grubości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia i rozdrabniamy.
Lekko rozmrożone truskawki miksujemy (kilka zostawiamy do dekoracji) na gładki mus. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Wykładamy na dno pucharków. Następnie wykładamy pudding chia, oprószamy zmielonymi ciasteczkami i dekorujemy świeżymi owocami. Podajemy zaraz po przyrządzeniu lub przechowujemy w lodówce.

pudding chia pudding chia pudding chia pudding chia

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Zulu K. says:

    Pyszny deser :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x