Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rolady

Pulchna rolada z jabłkami

Październik 3, 2012 , 107169 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
prosta-rolada-jablkowa-2

Pulchna rolada z jabłkami to przepis, który uwielbiam. Wiem, że wiele osób przeraża zawijanie ciasta, ale uwierzcie mi jest to dziecinnie proste. Pamiętajmy, aby po rozłożeniu masy na cieście delikatnie ją zwijać, a raczej „nawijać”, aby masa nie wysuwała się do przodu, potrzeba do tego jedynie troszkę delikatności. Do tego przepisu dodałam galaretkę agrestową, ponieważ tylko taką miałam w domu, ale chyba lepsza będzie cytrynowa. Moja uzyskała mocno zielony kolor i trochę dziwnie wygląda;). Masa jabłkowa jest po całonocnym „leżakowaniu” w lodówce mocno zwarta, więc jeśli wolicie bardziej luźniejsze nadzienie, dajcie tylko połowę galaretki. Z przepisu sto kolorów w kuchni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 jabłka
  • galaretka np. cytrynowa
  • 1-2 łyżki cukru (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO

  • 16 g cukru waniliowego

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko „błyszcząca”. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy.

Blachę o wym. 28×34 cm. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie przyklei do formy), wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok. 8 min. w temp. 190 C.

W międzyczasie przygotowujemy ściereczkę i obsypujemy cukrem waniliowym. Po upieczeniu przekładamy gotowy biszkopt na wyłożoną cukrem ściereczkę (papierem do pieczenia do góry) i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Jeśli używaliśmy kwaśnych jabłek dodajemy 1-2 łyżki cukru. Następnie do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy.

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz Miłośniczka Z. Styczeń 16, 2016 at 11:05

    Czy biszkopt trzeba wlozyc juz do nagrzanego piekarnika i czy pieczemy z termoobiegiem?

    • Odpowiedz Ilovebake Styczeń 16, 2016 at 16:57

      Zawsze do nagrzanego ja pieke bez termoobiegu :)

  • Odpowiedz Miłośniczka Z. Styczeń 16, 2016 at 10:51

    Mam pytanie odnośnie pieczenia, 190 stopni ale z termoobiegiem czy tylko grzanie góra dół?

  • Odpowiedz Miłośniczka Z. Styczeń 16, 2016 at 10:07

    Zrobiłam wczoraj rolade dzisiaj ją odwijam ze sreberka po całonocnym leżeniu w lodówce i bardzo się klei, napisała Pani że sypie nawet 2 torebki cukru waniliowego ja posypałam niecałą 1 torebkę i zjadłam kawałek i jest bardzo słodka, poza tym nie wiem jak u Pani ladnie rolada się zawinęła ja miałam taką samą blachę i nie ma takiego efektu zawinięcia, tak jakby była za krótka :(

  • 1 2

    Dodaj komentarz