Pulchna rolada z jabłkami to przepis, który uwielbiam. Wiem, że wiele osób przeraża zawijanie ciasta, ale uwierzcie mi jest to dziecinnie proste. Pamiętajmy, aby po rozłożeniu masy na cieście delikatnie ją zwijać, a raczej „nawijać”, aby masa nie wysuwała się do przodu, potrzeba do tego jedynie troszkę delikatności. Do tego przepisu dodałam galaretkę agrestową, ponieważ tylko taką miałam w domu, ale chyba lepsza będzie cytrynowa. Moja uzyskała mocno zielony kolor i trochę dziwnie wygląda;). Masa jabłkowa jest po całonocnym „leżakowaniu” w lodówce mocno zwarta, więc jeśli wolicie bardziej luźniejsze nadzienie, dajcie tylko połowę galaretki. Z przepisu sto kolorów w kuchni. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 4 jabłka
- galaretka np. cytrynowa
- 1-2 łyżki cukru (niekoniecznie)
- szczypta cynamonu
DODATKOWO
- 16 g cukru waniliowego
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko „błyszcząca”. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy.
Blachę o wym. 28×34 cm. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie przyklei do formy), wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok. 8 min. w temp. 190 C.
W międzyczasie przygotowujemy ściereczkę i obsypujemy cukrem waniliowym. Po upieczeniu przekładamy gotowy biszkopt na wyłożoną cukrem ściereczkę (papierem do pieczenia do góry) i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Jeśli używaliśmy kwaśnych jabłek dodajemy 1-2 łyżki cukru. Następnie do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy.
Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego.
Mam jabłka ze słoika.czy nadają się do tej rolady?I ile wagowo mają te uprażone jabłka w przepisie?
Uprazonych powinno być ok. 1 i 1/2 szklanki :)
Czy biszkopt trzeba wlozyc juz do nagrzanego piekarnika i czy pieczemy z termoobiegiem?
Zawsze do nagrzanego ja pieke bez termoobiegu :)
Mam pytanie odnośnie pieczenia, 190 stopni ale z termoobiegiem czy tylko grzanie góra dół?
Zrobiłam wczoraj rolade dzisiaj ją odwijam ze sreberka po całonocnym leżeniu w lodówce i bardzo się klei, napisała Pani że sypie nawet 2 torebki cukru waniliowego ja posypałam niecałą 1 torebkę i zjadłam kawałek i jest bardzo słodka, poza tym nie wiem jak u Pani ladnie rolada się zawinęła ja miałam taką samą blachę i nie ma takiego efektu zawinięcia, tak jakby była za krótka :(
ok a spytam jeszcze o finalny proces. Pani posypuje ściereczkę cukrem pudrem i zawija w nią roladę, ile tego cukru pudru licząc na jedną saszetkę nalezy posypać i czy on ładnie się wchłonie w biszkopt? Na koniec chciałabym posypać tak jak Pani cukrem pudrem, czy rolada nie będzie zbyt słodka?
Ja oprószam cukrem waniliowym około dwóch saszetek. Tak naprawdę chodzi o to, aby biszkopt nie przywarł do ściereczki :) Jeśli dodasz kwaśne jabłka nie będzie za słodka :)
Czyli ciepłą masę nakładamy na roladę i wkładamy ją do lodówki tam ma sobie stężec tak? :)
dokladnie :)
dziękuje a co do masy to wykladamy ją ciepłą? nie czekamy jak stęzeje?
Masa powinna byc od razy gesta dzieki galaretce i malej ilosci wody :) jesli bedzie za rzadka to zaczekaj
Ok dziekuje czyli ciepłą masą wykladamy biszkopt i wkladamy rolade do lodówki tam ma sobie stezeć :)
W jakiej ilości wody mamy gotować jabłuszka?
Mozesz dodac 1/3 szklanki nie wiecej poniewaz jablka puszczaja sok
Bardzo proszę o informację czy galaretka którą dodaje się do jabłek ma być rozcieńczona z wodą czy prosto z opakowania? Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam!
prosto z opakowania :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź!