Znajdź swój przepis

Pulchna rolada z jabłkami

3 października, 2012

Pulchna rolada z jabłkami to przepis, który uwielbiam. Wiem, że wiele osób przeraża zawijanie ciasta, ale uwierzcie mi jest to dziecinnie proste. Pamiętajmy, aby po rozłożeniu masy na cieście delikatnie ją zwijać, a raczej „nawijać”, aby masa nie wysuwała się do przodu, potrzeba do tego jedynie troszkę delikatności. Do tego przepisu dodałam galaretkę agrestową, ponieważ tylko taką miałam w domu, ale chyba lepsza będzie cytrynowa. Moja uzyskała mocno zielony kolor i trochę dziwnie wygląda;). Masa jabłkowa jest po całonocnym „leżakowaniu” w lodówce mocno zwarta, więc jeśli wolicie bardziej luźniejsze nadzienie, dajcie tylko połowę galaretki. Z przepisu sto kolorów w kuchni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 jabłka
  • galaretka np. cytrynowa
  • 1-2 łyżki cukru (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO

  • 16 g cukru waniliowego

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko „błyszcząca”. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy.

Blachę o wym. 28×34 cm. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie przyklei do formy), wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok. 8 min. w temp. 190 C.

W międzyczasie przygotowujemy ściereczkę i obsypujemy cukrem waniliowym. Po upieczeniu przekładamy gotowy biszkopt na wyłożoną cukrem ściereczkę (papierem do pieczenia do góry) i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Jeśli używaliśmy kwaśnych jabłek dodajemy 1-2 łyżki cukru. Następnie do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy.

Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mam jabłka ze słoika.czy nadają się do tej rolady?I ile wagowo mają te uprażone jabłka w przepisie?

    1. Uprazonych powinno być ok. 1 i 1/2 szklanki :)

  2. Miłośniczka Z. says:

    Czy biszkopt trzeba wlozyc juz do nagrzanego piekarnika i czy pieczemy z termoobiegiem?

    1. Zawsze do nagrzanego ja pieke bez termoobiegu :)

  3. Miłośniczka Z. says:

    Mam pytanie odnośnie pieczenia, 190 stopni ale z termoobiegiem czy tylko grzanie góra dół?

  4. Miłośniczka Z. says:

    Zrobiłam wczoraj rolade dzisiaj ją odwijam ze sreberka po całonocnym leżeniu w lodówce i bardzo się klei, napisała Pani że sypie nawet 2 torebki cukru waniliowego ja posypałam niecałą 1 torebkę i zjadłam kawałek i jest bardzo słodka, poza tym nie wiem jak u Pani ladnie rolada się zawinęła ja miałam taką samą blachę i nie ma takiego efektu zawinięcia, tak jakby była za krótka :(

  5. Miłośniczka Z. says:

    ok a spytam jeszcze o finalny proces. Pani posypuje ściereczkę cukrem pudrem i zawija w nią roladę, ile tego cukru pudru licząc na jedną saszetkę nalezy posypać i czy on ładnie się wchłonie w biszkopt? Na koniec chciałabym posypać tak jak Pani cukrem pudrem, czy rolada nie będzie zbyt słodka?

    1. Ja oprószam cukrem waniliowym około dwóch saszetek. Tak naprawdę chodzi o to, aby biszkopt nie przywarł do ściereczki :) Jeśli dodasz kwaśne jabłka nie będzie za słodka :)

  6. Miłośniczka Z. says:

    Czyli ciepłą masę nakładamy na roladę i wkładamy ją do lodówki tam ma sobie stężec tak? :)

    1. dokladnie :)

  7. Miłośniczka Z. says:

    dziękuje a co do masy to wykladamy ją ciepłą? nie czekamy jak stęzeje?

    1. Masa powinna byc od razy gesta dzieki galaretce i malej ilosci wody :) jesli bedzie za rzadka to zaczekaj

    2. Miłośniczka Z. says:

      Ok dziekuje czyli ciepłą masą wykladamy biszkopt i wkladamy rolade do lodówki tam ma sobie stezeć :)

  8. W jakiej ilości wody mamy gotować jabłuszka?

    1. Mozesz dodac 1/3 szklanki nie wiecej poniewaz jablka puszczaja sok

  9. Bardzo proszę o informację czy galaretka którą dodaje się do jabłek ma być rozcieńczona z wodą czy prosto z opakowania? Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam!

    1. prosto z opakowania :)

    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x