Pulpeciki w sosie z warzywami


Lekkie pulpeciki w sosie z warzywami będą idealna na szybki obiad dla dzieci i nie tylko. Zdrowe, pyszne i delikatne w smaku pulpety.

Pulpeciki możesz podawać z kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub makaronem. Uwielbiam je z ogórkiem kiszonym, ale smaczne będą także z sezonowymi surówkami.

Pulpeciki w sosie z warzywami to doskonały pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pulpety.

Pulpeciki w sosie

PULPECIKI W SOSIE Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 porcje

PULPETY

  • 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej, cielęcego, z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 szklanka mleka

SOS

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki do sosów 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Czerstwą bułeczkę zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i z 2 łyżkami oleju lub masła podsmażamy na patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Mocno odciśniętą bułeczkę dodajemy do mięsa razem z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz jajkiem. Dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, aż do powstania jednolitej konsystencji. Można też przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zwilżonymi rękami formujemy nieduże pulpety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ok. 10 – 15 minut. Wlewamy śmietankę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koperek lub natkę pietruszki. Gotujemy ok. 5 minut.

Pulpeciki w sosie

wydrukuj teraz