Najlepszy przepis na pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone. Miękkie i delikatne pulpety z pysznym kremowym sosem pomidorowym. Prosty przepis na obiad.
Pulpety możesz wykonać z mięsa drobiowego, wieprzowego np. z szybki lub połączenia mięsa wieprzowo – wołowego.
Pulpety wychodzą delikatne, miękkie i doskonałe nie tylko do sosu pomidorowego. Możesz je wykonać w wersji smażonej lub gotowej na wodzie lub bulionie.
Sos pomidorowy z mascarpone jest delikatniejszy w smaku i bardziej kremowy.
Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone możesz podawać z makaronem, kaszą lub klasycznie z tłuczonymi ziemniakami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
PULPETY
- 700 g mięsa mielonego ( z indyka, wieprzowego, wieprzowo- wołowego)
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 bułeczka np. kajzerka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkie papryki mielonej
- 2-3 łyżki posiekanych ziół np. natki pietruszki, koperku lub ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
SOS POMIDOROWY Z MASCARPONE
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu np. drobiowego
- 150 g serka mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Bułkę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą oraz mlekiem. Zostawiamy, aż będzie miękka i następnie dobrze odsączamy. Mięso mielone mieszamy ze startą na tarce o dużych oczkach cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajami, odsączoną bułeczką oraz przyprawami. Dokładnie wyrabiamy mięso i formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi pulpety (możemy obtoczyć w mące i gotować w wodzie lub bulionie przez ok. 20 minut w wersji gotowanej). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor pulpeciki.
W garnuszki podgrzewamy bulion razem z przecierem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mascarpone, cukier oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia serka. Gotujemy przez ok. 10 minut. Dodajemy pulpeciki i na niewielkim ogniu podgrzewamy przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem i oprószamy koperkiem, szczypiorkiem lub bazylią.