Znajdź swój przepis

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

8 marca, 2022

Najlepszy przepis na pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone. Miękkie i delikatne pulpety z pysznym kremowym sosem pomidorowym. Prosty przepis na obiad.

Pulpety możesz wykonać z mięsa drobiowego, wieprzowego np. z szybki lub połączenia mięsa wieprzowo – wołowego.

Pulpety wychodzą delikatne, miękkie i doskonałe nie tylko do sosu pomidorowego. Możesz je wykonać w wersji smażonej lub gotowej na wodzie lub bulionie.

Sos pomidorowy z mascarpone jest delikatniejszy w smaku i bardziej kremowy.

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone możesz podawać z makaronem, kaszą lub klasycznie z tłuczonymi ziemniakami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.

Pulpety w sosie pomidorowym

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

PULPETY

  • 700 g mięsa mielonego ( z indyka, wieprzowego, wieprzowo- wołowego)
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 bułeczka np. kajzerka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkie papryki mielonej
  • 2-3 łyżki posiekanych ziół np. natki pietruszki, koperku lub ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody

SOS POMIDOROWY Z MASCARPONE

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu np. drobiowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Bułkę wkładamy do miseczki i zalewamy wodą oraz mlekiem. Zostawiamy, aż będzie miękka i następnie dobrze odsączamy. Mięso mielone mieszamy ze startą na tarce o dużych oczkach cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajami, odsączoną bułeczką oraz przyprawami. Dokładnie wyrabiamy mięso i formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi pulpety (możemy obtoczyć w mące i gotować w wodzie lub bulionie przez ok. 20 minut w wersji gotowanej). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor pulpeciki.
W garnuszki podgrzewamy bulion razem z przecierem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mascarpone, cukier oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia serka. Gotujemy przez ok. 10 minut. Dodajemy pulpeciki i na niewielkim ogniu podgrzewamy przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem i oprószamy koperkiem, szczypiorkiem lub bazylią.

Pulpety w sosie pomidorowym

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x