Znajdź swój przepis

Puszyste ciasto z jabłkami

22 września, 2021

Puszyste ciasto z jabłkami to przepis, który zawsze warto mieć pod ręką. Szybki w wykonaniu z kilku składników. Idealny w jesienny czas.

Dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej ciasto jest jeszcze lżejsze i delikatniejsze.

Jabłka najlepiej lekko kwaśnej odmiany kroimy w niedużą kostkę i obsypujemy cynamonem, który podczas pieczenia niesamowicie pachnie.

Puszyste ciasto z jabłkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu oprószone cukrem pudrem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

ciasto z jabłkami

PUSZYSTE CIASTO Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • 3 jabłka, lekko kwaśne
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka kroimy na kawałeczki i mieszamy z cynamonem. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy. Na koniec w trzech porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i układamy kawałki jabłka. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto z jabłkami ciasto z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można sodę zastąpić proszkiem do pieczenia??

    1. aneta Autor says:

      Tak

  2. A jest szansa, że utrzyma odrobinę kruszonki..? :) Z kruszonką życie piękniejsze… ;)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x