Znajdź swój przepis

Puszyste ciasto z owocami na oleju

27 lipca, 2021

Puszyste ciasto z owcami na oleju to jeden z prostszych przepisów z owocami sezonowymi. Niesamowicie lekkie i delikatne ciasto jak puszek z soczystymi malinami.

Ciasto możesz wykonać z innymi owocami lata. Ważne, aby owoce nie były zbyt ciężkie i wodniste, ponieważ puszczą zbyt dużo soku i znajdą się na samym dnie ciasta.

Puszyste ciasto z owocami na oleju to jeden z tych przepisów, które zawsze się udaje. Proste, pyszne i nie przekombinowane.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

Puszyste ciasto z owocami

PUSZYSTE CIASTO Z OWOCAMI NA OLEJU

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 6 jajek, dużych w temp. pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 250-300 g malin świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą i cukrem na jasną i puszystą masę ( około 10 minut). Pod koniec miksowania dodajemy wanilię. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w kilku porcjach suche składniki naprzemiennie z olejem (kończymy dodawanie na mące). Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy malinami. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do zarumienienia i tzw. suchego patyczka. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Puszyste ciasto z owocami  Puszyste ciasto z owocami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pycha. Lekkie jak chmurka. Proste i szybkie do zrobienia. Najlepszy przepis!!!

  2. Ciasto piekłam dzisiaj.
    Jestem zadowolona.Dodałam tylko rodzynki,wiórki kokosowe i mielone migdały.
    Następnym razem,dodam owoce.Odpowiada mi ta konsystencja ciasta i smak,taki domowy.
    Dziękuję,za udostępnienie przepisu.
    Pozdrawiam

  3. Czy w przypadku mrożonych owoców musimy je rozmrażać ? Jak będzie lepiej ?

    1. Nie trzeba rozmrażać.

  4. Czy w formie mufinek czas pieczenia i temperatura będą takie same?

    1. aneta Autor says:

      Zmniejszamy czas pieczenia do ok. 20-25 minut

  5. Jolanta says:

    Pyszne, lekkie ciasto. Robiłam z różnymi owocami, ostatnia wersja z wiśniami i pożeczką. Palce lizać.

  6. Robię kolejny już raz z rzędu bo ciasto jest rewelacyjne, lekkie, wilgotne. Tym razem dałam trochę sera białego pokruszonego na wierzch i kruszonkę, to co miałam do wykorzystania. ????????I udało się jak zawsze.

  7. Bardzo łatwy przepis z doskonałym efektem :) Zamiast malin dodałam truskawki i borówki. Następnym razem poszaleją z większą ilością owoców ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x