Puszyste pierniczki świąteczne, które są od razu mięciutkie. Rozpływają się w ustach, najlepiej smakują oblane lukrem lub polewą czekoladową.
Ciasto na pierniczki wykrawamy foremkami na grubość ok. 1 cm.
Podczas pieczenia pierniczki jeszcze urosną.
Do pierników można dodać odrobinę kakao, aby były nieco ciemniejsze. U mnie na zdjęciach były bez dodatku kakao.
Pierniczki są mocno korzenne, słodziutkie i można je zajadać od razu po wystudzeniu.
Pierniczki po upieczeniu nie twardnieją, zostają mięciutkie cały czas.
Można je przechowywać w szczelnym pojemniczku nawet przez dwa tygodnie.
Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować, oblać czekoladą lub dekorować kolorowymi posypkami razem z dziećmi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PUSZYSTE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
CIASTO NA PIERNICZKI
- 120 g masła
- 150 g płynnego miodu
- 4 łyżki cukru
- 30 g przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
LUKIER
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 – 5 łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE:
Masło przekładamy do rondelka razem z miodem, cukrem, przyprawa do piernika i cynamonem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia.
Mieszaninę wlewamy do miski i dodajemy jajko, żółtko oraz wlewamy mleko. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z sodą i kakao (jeśli używasz). Dodajemy szczyptę soli i miksujemy ciasto lub mieszamy łyżką. Jeśli będzie się mocno kleiło można lekko podsypać mąką lub włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Schłodzone będzie się lepiej wałkowało.
Stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy placek o grubości ok. 8 – 10 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 10 – 12 minut do zarumienienia.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, wlewamy mleko do uzyskania płynnego lukru. Smarujemy wierzch pierniczków lukrem (u mnie dwa razy). Zostawiamy, aż do stężenia lukru.
ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE
Najpyszniejsze pierniczki jakie robiłam! Mięciutkie, puchate, słodziutkie, a z lukrem mega 🥰 bardzo polecam i dziękuję za przepis ❤️ Wesołych Świąt 🎄
Dziękuję 😊 Wesołych Świąt ❤️
U mnie 3 – 4 blaszki w zależności od użytych foremek :)
Dzień dobry, czy ciasto można zrobić wcześniej i wsadzić do lodówki aby pierniczki upiec później?
Tak, maksymalnie dwa dni w lodówce :)
Dzień dobry,
Ile blach wychodzi pani z tej porcji ciasta?
W zależności od wielkości foremek tak z 3 – 4 blaszki :)
ile kakao dodać?
Proszę zerknąć w składniki :)