Znajdź swój przepis

Puszyste pierniczki

9 grudnia, 2024

Puszyste pierniczki świąteczne, które są od razu mięciutkie. Rozpływają się w ustach, najlepiej smakują oblane lukrem lub polewą czekoladową.

Ciasto na pierniczki wykrawamy foremkami na grubość ok. 1 cm.

Podczas pieczenia pierniczki jeszcze urosną.

Do pierników można dodać odrobinę kakao, aby były nieco ciemniejsze. U mnie na zdjęciach były bez dodatku kakao.

Pierniczki są mocno korzenne, słodziutkie i można je zajadać od razu po wystudzeniu.

REKLAMA:

Pierniczki po upieczeniu nie twardnieją, zostają mięciutkie cały czas.

Można je przechowywać w szczelnym pojemniczku nawet przez dwa tygodnie.

Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować, oblać czekoladą lub dekorować kolorowymi posypkami razem z dziećmi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

CIASTO MAKOWE Z MASCARPONE

CIASTO PIERNIKOWY MICHAŁEK

REKLAMA:
pierniczki

PUSZYSTE PIERNICZKI

SKŁADNIKI:

CIASTO NA PIERNICZKI

  • 120 g masła
  • 150 g płynnego miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 – 5 łyżek mleka

PRZYGOTOWANIE:

Masło przekładamy do rondelka razem z miodem, cukrem, przyprawa do piernika i cynamonem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia.

Mieszaninę wlewamy do miski i dodajemy jajko, żółtko oraz wlewamy mleko. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z sodą i kakao (jeśli używasz). Dodajemy szczyptę soli i miksujemy ciasto lub mieszamy łyżką. Jeśli będzie się mocno kleiło można lekko podsypać mąką lub włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny. Schłodzone będzie się lepiej wałkowało.

Stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy placek o grubości ok. 8 – 10 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 10 – 12 minut do zarumienienia.

Cukier puder przesiewamy do miseczki, wlewamy mleko do uzyskania płynnego lukru. Smarujemy wierzch pierniczków lukrem (u mnie dwa razy). Zostawiamy, aż do stężenia lukru.

ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE

pierniczki
pierniczki

Dołącz do dyskusji

  1. Najpyszniejsze pierniczki jakie robiłam! Mięciutkie, puchate, słodziutkie, a z lukrem mega 🥰 bardzo polecam i dziękuję za przepis ❤️ Wesołych Świąt 🎄

    1. Dziękuję 😊 Wesołych Świąt ❤️

  2. U mnie 3 – 4 blaszki w zależności od użytych foremek :)

  3. Dzień dobry, czy ciasto można zrobić wcześniej i wsadzić do lodówki aby pierniczki upiec później?

    1. Tak, maksymalnie dwa dni w lodówce :)

  4. Dzień dobry,
    Ile blach wychodzi pani z tej porcji ciasta?

    1. W zależności od wielkości foremek tak z 3 – 4 blaszki :)

  5. ile kakao dodać?

    1. Proszę zerknąć w składniki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij