Znajdź swój przepis

Puszysty sernik z budyniem

16 kwietnia, 2025

Puszysty sernik z budyniem bez spodu to przepyszny i błyskawiczny przepis w kilka minut. Sernik jest delikatny i lekko kremowy.

Sernik jest bez spodu, ale jeśli lubisz wersję ze spodem to polecam przygotować kruche ciasto i wcześniej chwilkę podpiec.

Przepis jest niezwykle prosty i każda osoba nawet początkująca sobie z nim poradzi.

Twaróg mieszamy ze składnikami i ubitymi białkami. Dzięki dobrze ubitym białkom sernik ma puszystą, leciutką i nieco piankową konsystencję.

Do sernika użyj dobrej jakości twarogu z wiaderka lub zmielonego twarogu półtłustego.

REKLAMA:

Wierzch z sernika możemy oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową.

Sernik będzie doskonały na święta, uroczystości lub inne imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO MAŁY KSIĄŻĘ

TORT DUBAJSKI

BABKA Z GOTOWANYCH CYTRYN

puszysty sernik

PUSZYSTY SERNIK Z BUDYNIEM

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 x 40 g budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru (ok. 180 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju lub 200 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka o temp. pokojowej
  • 6 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.

Twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone, przesianym proszkiem budyniowym, cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i żółtkami.

Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką lub miksujemy do połączenia.

Masę wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez 60 minut, następnie zmniejszamy do 120ºC i podpiekamy jeszcze 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Następnie przekładamy na całą noc do lodówki. Gotowy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową.

puszysty sernik
puszysty sernik

Dołącz do dyskusji

  1. Dobry wieczór. Do sernika cukier waniliowy, czy wanilinowy? Do tego kolejne pytanie, czy przy zmniejszaniu temperatury do 120 stopni formę z sernikiem wyciągnąć, czy zostawić w piekarniku by się grzał podczas spadania temperatury, a jeśli zostawić to czy te 20 minut liczyć od zmniejszenia na 120 stopni, czy od spadnięcia temperatury w piekarniu do danego ustawienia?
    Pozdrawiam

    1. Witam, lepiej byłoby dodać waniliowy niż wanilinowy :)
      Jeśli chodzi o temp. to po prostu zmniejszamy i nie czekamy do jej osiągnięcia, tylko liczymy od momentu obniżenia przez nas :)

  2. W składzie sera z wiaderka jest tylko serek śmietankowy i twaróg. Tłuszcz 18 gr.
    Chyba dodam to masło:) bardzo dziękuję za odpowiedzi i również życzę Wesołych Świąt :)

  3. Witam :)
    Mam twaróg z Piątnicy z wiaderka-tam jest informacja, że nie wymaga masła więc nie wiem czy dawać to masło czy nie. Nie będzie za tłusty ten sernik ?
    Pozdrawiam serdecznie

    1. W składzie jest masło? Jeśli nie, to robimy zgodnie z przepisem :)

    2. Można dodać trochę mniej, przeanalizować skład ile gramów/ procent tego masła jest w serze z wiaderka i dodać tyle żeby wyszła cała ilość masła wskazana w przepisie.
      Pozdrawiam i Wesołych Świąt Życzę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij