Znajdź swój przepis

Puszysty sernik z mlekiem w proszku

4 marca, 2021

Sernik z mlekiem w proszku to niesamowicie delikatny i puszysty deser. Przepyszny sernik, który zachwyca smakiem.

Sernik wykonujemy z mlekiem i mlekiem w proszku, który daje niesamowity smak. Jeśli nie lubisz oleju możesz zastąpić 1/2 roztopionego masła.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu jest bardziej wilgotny i po upieczeniu równy.

Sernik z mlekiem w proszku będzie idealnym i prostym sposobem na pyszny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z mlekiem

PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 1/2 szklanki mleka 2%, temp. pokojowa
  • 1 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego

DODATKOWO:

  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • cukier puder do oprószenia wierzchu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg, mleko i olej. Przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mleko w proszku. Ponownie miksujemy na niskich obrotach do połączenia lub mieszamy delikatnie łyżką. Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wylewamy masę na herbatniki i wkładamy formę do większej blaszki do połowy wypełnionej wrzącą wodą. Pieczemy w temp. 175 C góra-dół przez około 40 min. Następnie zmniejszamy do 150 C i podpiekamy przez około 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku przez 30 min, następnie wyciągamy formę z sernikiem z większej blaszki z wodą i studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy oprószony cukrem pudrem.

sernik z mlekiem sernik z mlekiem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A uda się gdyby zatopić w nim brzoskwinie z puszki?

    1. Jest zbyt rzadki :)

  2. Sernik bardzo smaczny. Wyszedł jak na zdjęciu z przepisu. Zrobiłam zgodnie z instrukcją autorki. Ładnie wygląda bo nie opadł. Jest idealnie równy na całej powierzchni. Nie ma wysokich rantów, jak to bywa w sernikach. Przepis warty wypróbowania. Polecam

  3. Niestety nie udał mi się. Ciastka wypłynęły do góry. Dodatkowo zrobiły się dwie warstwy, na dole ser a u góry ciasto (i w tym ciastka). Zrobiłam jak w opisie. Nie wiem co zrobiłam źle?

    1. Być może ser z wiaderka miał za mało tluszczu. Mi ostatnio mocno opadł i byl mocno rzadki – spojrzałam na wiaderko: mleko odtłuszczone, żadnego sera w skladzie

  4. Wlałam masę i herbatniki uniosły się do góry, już włożyłam do piekarnika ????

    1. Proszę następnym razem namocz mlekiem herbatniki będą ciężkie i się nie podniosą ;) ja tak zrobiłam i ciasto wyszło ;)

  5. Czy ten sernik da się upiec bez kąpieli wodnej, tylko w termoobiegu? Jeśli tak, to jaka temperatura i ile minut?

    1. aneta Autor says:

      można upiec z termoobiegiem 140 C przez około 1-1,5 godz, aż na środku będzie lekko ścięty :)

  6. Czy ten sernik można upiec z 1,5 kg twarogu?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale trze zwiększyć ilość innych składników

  7. Witam.A rozmiar blaszki jest podany zewnętrzny czy wewnętrzny?wysoki wychodzi sernik?

    1. aneta Autor says:

      wewnętrzny :) sernik raczej wysoki

  8. Zuzanna says:

    Oj ślinka leci na ten widok :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x