Puszysty i wysoki sernik z mlekiem w proszku. Przepyszny, leciutki jak chmurka sernik idealny na deser.
Sernik wykonujemy z mlekiem i mlekiem w proszku, który daje niesamowity smak. Jeśli nie lubisz oleju możesz zastąpić 1/2 roztopionego masła.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu jest bardziej wilgotny i po upieczeniu równy.
Sernik z mlekiem w proszku będzie idealnym i prostym sposobem na pyszny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 5 jajek, dużych
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 1/2 szklanki mleka 2%, temp. pokojowa
- 1 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego
DODATKOWO:
- 1 duża paczka herbatników maślanych
- cukier puder do oprószenia wierzchu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg, mleko i olej. Przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz mąkę i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mleko w proszku. Ponownie miksujemy na niskich obrotach do połączenia lub mieszamy delikatnie łyżką. Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wylewamy masę na herbatniki i wkładamy formę do większej blaszki do połowy wypełnionej wrzącą wodą. Pieczemy w temp. 175 C góra-dół przez około 40 min. Następnie zmniejszamy do 150 C i podpiekamy przez około 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku przez 30 min, następnie wyciągamy formę z sernikiem z większej blaszki z wodą i studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy oprószony cukrem pudrem.