Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem

Rafaello na krakersach

Sierpień 27, 2012 , 279492 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rafaello-na-krakersach-4

Rafaello na krakersach to ciasto bardzo kokosowe, słodkie, delikatne w smaku. Po jednym dniu w lodówce krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą budyniową. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi  lub polać delikatnie gorzką czekoladą, na pewno urozmaici to smak.

Kliknij TUTAJ i zobacz inne przepisy ala Rafello.

SKŁADNIKI:

  • 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
  • 50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
  • 250 g masła lub margaryny

Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.

Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Komentarze

  • Odpowiedz JUSTA Listopad 6, 2017 at 10:21

    Ciasto ogólnie super wyszło. Ja dałam całą czekoladę białą(pół do masy, pół na wierzch). I dałam 4 warstwy krakersów, gdyż tej masy jest za dużo na 3 :)
    Polecam ten przepis, wszyscy zachwyceni :) <3

  • Odpowiedz Oskar K. Lipiec 29, 2016 at 15:35

    Robiłem dwa razy. Co prawda według trochę innego przepisu, ale podbija serca chyba każdego, przynajmniej każdego z mojej grupy na studiach, bo dla nich robiłem. Dziewczyny były szczególnie zachwycone ^^.

  • Odpowiedz Agnieszkaa Marzec 5, 2016 at 14:47

    Pychotka :)

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 5, 2016 at 17:38

      Idealne :) super

  • Odpowiedz Iwona Styczeń 23, 2016 at 21:32

    Trudno okreslić słowo „czubate”, mi budyń wyszedł bardzo gęsty, Trzeba mieć profesjonalnego robota kuchennego aby utrzeć budyń z masłem. Gdyby utrzeć masło i dodawac zimny budyn- ok zgoda, ale odwrotnie nie ma szans, bzdura!!!!
    . masa wyszła kitowata rozłożenie jej na krakersach graniczyło z cudem! Masa jest bardzo słodka, aż mdła. NIE POLECAM

  • Odpowiedz Agata Grudzień 3, 2015 at 15:17

    Najlepsze i najprostsze rafaello :) Korzystam z tego przepisu bardzo często :)

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz