Najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe. Mięciutkie i proste do przygotowania rogaliki domowe, które możesz nadziewać marmoladą.
Ciasto na rogaliki możesz przygotować wieczorem, włożyć do lodówki pod przykryciem i rano upiec.
Po rozwałkowaniu ciasta wierzch smarujemy masłem, dzięki temu w środku są niesamowicie wilgotne i maślane.
Nadziewać możesz je marmoladą, powidłami, kremem czekoladowym lub po prostu zajadać maślane.
Wierzch można posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub ziarenkami np. słonecznika lub maku.
Rogaliki z tego przepisu zaraz po upieczeniu są niesamowicie puchate i lekkie.
Kolejnego dnia również zachowują świeżość i są pyszne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

ROGALIKI DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
- 500 g mąki pszennej typ. 500
- 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 70 g jogurtu np. greckiego o temp. pokojowej
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 150 g miękkiego masła
- 1 jajko + łyżka mleka
- marmolada lub inny krem do nadziewania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, następnie wykonujemy wgłębienie i wsypujemy drożdże suche lub pokruszone świeże. Wsypujemy łyżkę cukru oraz wlewamy mleko. Zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia zaczynu. Po tym czasie dodajemy resztę składników poza olejem. Chwilkę mieszamy łyżką i zaczynamy wyrabianie dodając co chwilę olej w kilku porcjach (ja dodaję nalewając na dłonie i kontynuuje wyrabianie ciasta). Gotowe formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 50 – 55 cm i grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy całość miękkim masłem oraz wykładamy po łyżeczce marmoladę (jeśli dodajesz) i wykrawamy trójkąty w zależności jak duże chcesz mieć rogaliki (u mnie małe ok. 5 cm szerszy bok). Zwijamy zaczynając od szerszego boku i układamy w lekkich odstępach od siebie. Zostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut.








