Znajdź swój przepis

Rogaliki drożdżowe nadziewane jabłkami – przepis

13 stycznia, 2015

Przepis na te rogaliki znalazłam gdzieś w internecie i w przypływie bezsenności zabrałam się za wypiek. Ciasto jest bardzo fajne i nie sprawia problemów. Po dodaniu składników i wyrobieniu jest jedwabiste, lekko natłuszczone i fajnie można z nim „pracować” przy formowaniu rogalików. Nadziałam je jabłkami pokrojonymi w niewielką kostkę, ale równie dobrze mogą to być gruszki, truskawki i jagody w sezonie. Masz swój ulubiony przepis na drożdżowe rogaliki, taki przypominający jakieś ciepłe chwile lub kogoś?

Czy tylko mi rogaliki kojarzą się z domową atmosfera (chociaż mam tak ciągle jak robię coś drożdżowego). Kiedyś miałam koleżankę, której mama wypiekała zawsze jakieś cudowne słodkości, a to pączki, bułeczki lub rogaliki. Taka mama, która nie ogląda seriali jeden po drugim, a ma czas na robienie tych wszystkich pysznych rzeczy. Wchodzisz do takiego domu i od progu unosi się zapach ciasta drożdżowego lub maślany zapach świeżo wypieczonych ciasteczek. Coraz rzadsze prawda?

Przynosiła je zawsze do szkoły i jadła na drugie śniadanie. My nie mieliśmy tak dobrze, ale wtedy nikt o tym nie myślał. Zaczynamy dojrzewać i coraz częściej sięgamy pamięcią, szperamy i szukamy okruchów dzieciństwa. Chociaż przez chwilę być dzieckiem. Wejść jeszcze raz w ten świat i oszukać czas.

Co będą wspominać nasze dzieci? Za dobrami materialnymi często zapominamy, że dom to atmosfera, wspomnienia, który serwujesz swoim dzieciom lub nie. Oby takich domów było jak najwięcej, oby każdy z Nas miał więcej tych dobrych.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na domowe rogaliki z nadzieniem lub bez.

drozdzowe-rogaliki-z-jablkami-7

ROGALIKI DROŻDŻOWE NADZIEWANE JABŁKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ:  ok. 30 rogalików

  • 500 g mąki tortowej
  • 180 g masła, roztopionego
  • 20 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 jabłka, średnie
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową (roztopione masło może być ciepłe).
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże (suche lub świeże), cukier, cukier waniliowy oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy śmietanę i chwilę wyrabiamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłe masło. Ponownie zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz.

Jabłka kroimy w niewielką kosteczkę i przekładamy do rondelka o grubym dnie. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukry oraz cynamon. Gotujemy przez ok. 5 min na niewielkim ogniu. Jabłka powinny zachować swoją strukturę i być lekko miękkie. Studzimy i ewentualnie odsączamy z nadmiaru soku.

Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła. Za pomocą noża lub rolki do pizzy wykrawamy 8 części. Nakładamy po 1 łyżeczce nadzienia i zwijamy od szerszej do węższej części. Układamy na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy do napuszenia (ok. 30 min). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min, aż lekko się zarumienią. Oprószamy cukrem pudrem.

drozdzowe-rogaliki-z-jablkami-3

drozdzowe-rogaliki-z-jablkami-6

drozdzowe-rogaliki-z-jablkami-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. ja uwielbiam piec sobie i swojemu dziecku drożdżowe bułeczki. Zazwyczaj piekę wieczorem, gdy Lucy już śpi, zeby było pyszne śniadanie…i przy wyrabianiu ciasta zazwyczaj oglądam jakieś seriale :)

  2. Czy jeśli chcę zrobic je z jagodami, rownież muszę je wczesniej gotować?

    1. Z jagodami nie trzeba :)

  3. Uwielbiam domowe rogaliki, mają w sobie coś takiego urocz i ciepłego :)

    1. To prawda a wcale nie są trudne :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x