Rogaliki maślane


Rogaliki maślane są mega proste i warto zrobić ich więcej i część zamrozić. Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień także zachowują swoje walory chociaż nie są już tak miękkie. Inspiracja: addio pomidory.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików
  • 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 50 g masła lub margaryny
  • 5-6 łyżek maku

JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:

W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ).

JEŚLI UŻYWAMY SUCHYCH DROŻDŻY:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ).

———-

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik.

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki. Smacznego.

wydrukuj teraz