Rolada biszkoptowa Raffaello o pysznym smaku kokosowym. Rolada jest lekka z cudownym kremem na bazie kremówki oraz mascarpone. Wiórki świetnie dopełniają smak kremu i nadają intensywnego aromatu. Bardzo prosty deser, który wykonasz naprawdę szybko.
Bazą do rolady jest biszkopt, który wykonujemy cienki na dużej blaszce zazwyczaj wykorzystujemy tą z piekarnika. Biszkopt krótko się piecze i tutaj nie martwimy się o opadanie. Jeszcze gorący zwijamy razem ze ściereczką wcześniej oprószoną cukrem kryształem, aby nic nie przywierało. Zostawiamy do wystudzenia i mamy gotową bazę do kremu. Prawda, że proste.
Krem na bazie kremówki oraz mascarpone jest genialny, prosty i jeden z najsmaczniejszych. Do niego dodajemy wiórki kokosowe oraz Malibu. Krem jest przepyszny w połączeniu z biszkoptem. Super aromatyczny i lekki zarazem.
Rolada biszkoptowa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się ze sobą przegryzą. Słodka, lekka, kokosowa rolada to idealny deser na przeróżne okazje rodzinne lub po prostu na niedzielny obiad.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rolady.
ROLADA BISZKOPTOWA RAFAELLO
SKŁADNIKI NA ROLADĘ BISZKOPTOWĄ:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej, czubata
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka Malibu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
DODATKOWO:
- wiórki kokosowe do obtoczenia
- ściereczka kuchenna do zwinięcia biszkoptu
Wszystkie
składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
na
sztywną
masę
razem
z
solą.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier
i
chwilę
miksujemy,
aż
masa
będzie
lśniąca
i
gęsta.
Dodajemy
po
jednym
żółtku
i
miksujemy
na
mniejszych
obrotach
tylko
do
połączenia.
W
kilku
porcjach
dodajemy
przesiane
mąki
i
bardzo
delikatnie
łączymy
za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki.
Blachę
o
wym.33×37
cm
(użyłam
takiej
z
piekarnika)
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Ciasto
wykładamy
i
wyrównujemy.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
15-20
min
do
lekkiego
zarumienienia.
Po
upieczeniu
biszkopt
wykładamy
na
ściereczkę
wysypaną
cukrem,
aby
nie
przywierała.
Ściągamy
papier
do
pieczenia
i
zwijamy
razem
ze
ściereczką
od
szerszej
strony.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
razem
z
mascarpone
ubijamy,
aż
masa
będzie
mocno
gęsta.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder,
wiórki
oraz
Malibu.
Miksujemy
chwilę
do
połączenia.
Większą
część
masy
wykładamy
równomiernie
na
cały
biszkopt.
Zwijamy
od
szerszej
strony.
Koniec
rolady
powinien
być
pod
spodem.
Smarujemy
pozostałym
kremem
i
oprószamy
wiórkami.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
min.
kilka
godzin
do
lodówki,
a
najlepiej
na
całą
noc.