Rolada bounty bez pieczenia z mnóstwem wiórek kokosowych i zmiksowanymi ciasteczkami. Błyskawiczny i przepyszny deser.
Roladę wykonałam na bazie zmiksowanym ciasteczek oreo (razem z kremem). Środek wypełniony jest masą z worek kokosowych, która jest niesamowicie aromatyczna. Całość oblałam polewą z gorzkiej czekolady.
Deser jest super smaczny, nie przesłodzony. Idealny na imprezy lub spotkania rodzinne.
Rolada Bounty bez pieczenia to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ciasta Bounty. Mniej przygotowań i przede wszystkim super smak kokosu z czekoladą. Na blogu znajdziesz sernik, batoniki i ciasto inspirowane słynnym batonikiem bounty.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bounty.
ROLADA BOUNTY BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA ROLADĘ:
- 250 g ciasteczek typu oreo, zmielonych
- 1 łyżka kakao
- 80 g masła
- 1/4 szklanki mleka
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ:
- 150 g wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 100 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Do zmielonych ciasteczek dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy i razem z mlekiem dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, następnie wykładamy na warstwę folii spożywczej i formujemy w prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wiórki podgrzewamy razem z mlekiem i cukrem, aż do wchłonięcia całego płynu. Następnie dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Wykładamy równomiernie na warstwę z ciastek. Zwijamy powoli zaczynając od dłuższego boku. Szczelnie owijamy całą roladę folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy roladę i zostawiamy do zastygnięcia.