Znajdź swój przepis

Rolada leśny mech

25 kwietnia, 2025

Rolada leśny mech to połączenie ciasta szpinakowego, kremu śmietankowego z granatem. Przepyszny wypiek, który ma soczysty zielony kolor.

Rolada jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Przygotowanie ciasta niczym się nie różni od przepisu na leśny mech.

Soczysty kolor zielony uzyskasz dzięki zmiksowaniu liści świeżego szpinaku baby.

Z mrożonego szpinaku kolor będzie ciemniejszy.

REKLAMA:

Roladę zwijamy i napełniamy kremem. Do środka można dodać świeże owoce np. maliny lub truskawki.

Rolada to świetny pomysł na szybki deser w wiosennych kolorach.

Przepięknie wygląda podany z dekoracją z pokruszonego ciasta szpinakowego i owoców.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI

BABECZKI LEŚNY MECH

REKLAMA:
rolada leśny mech

ROLADA LEŚNY MECH

SKŁADNIKI:

CIASTO SZPINAKOWE

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 120 g cukru
  • 80 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM ŚMIETANKOWY

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Twój smak
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Szpinak dokładnie myjemy i rozdrabniamy na tzw. papkę ( nie trzeba odsączać).

Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie wlewamy olej oraz dodajemy rozdrobniony szpinak. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy przesiane suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia) i mieszamy łyżką, szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Jeszcze gorące zawijamy w bawełnianą ściereczką zaczynając zawijanie od szerszej strony. Zostawiamy tak do ostygnięcia.

Następnie powoli odwijamy i ścinamy końce ok. 1 – 2 cm, które rozdrabniamy na kruszonkę.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub śmietan – fix.

Większą część kremu wykładamy na ciasto szpinakowe. Zwijamy od szerszej strony w roladę. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy kruszonką z ciasta. Dekorujemy np. granatem, malinami lub borówkami.

ciasto leśny mech
ciasto leśny mech

Dołącz do dyskusji

  1. Kebsonaldo says:

    No błagam, ślinka cieknie zanim się człowiek zorientuje, gdzie jest mikser 🤤 Zrobiłem tę roladę Leśny Mech i mam tylko jedno pytanie: czemu ja wcześniej nie piekłem zielonych cudów?! 😂 Biszkopt mięciutki jak mchu pod stopami, masa lekka jak chmurka, a całość tak dobra, że można by nią przekonać niedźwiedzia do tańca! 🌿🍰 Totalny sztos – wygląda bajecznie i smakuje jeszcze lepiej! Pewna polecajka od ekipy https://www.slinkacieknie.pl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij