Rolada leśny mech to połączenie ciasta szpinakowego, kremu śmietankowego z granatem. Przepyszny wypiek, który ma soczysty zielony kolor.
Rolada jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie ciasta niczym się nie różni od przepisu na leśny mech.
Soczysty kolor zielony uzyskasz dzięki zmiksowaniu liści świeżego szpinaku baby.
Z mrożonego szpinaku kolor będzie ciemniejszy.
Roladę zwijamy i napełniamy kremem. Do środka można dodać świeże owoce np. maliny lub truskawki.
Rolada to świetny pomysł na szybki deser w wiosennych kolorach.
Przepięknie wygląda podany z dekoracją z pokruszonego ciasta szpinakowego i owoców.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI

ROLADA LEŚNY MECH
SKŁADNIKI:
CIASTO SZPINAKOWE
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 120 g cukru
- 80 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 160 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ŚMIETANKOWY
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Twój smak
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak dokładnie myjemy i rozdrabniamy na tzw. papkę ( nie trzeba odsączać).
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie wlewamy olej oraz dodajemy rozdrobniony szpinak. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy przesiane suche składniki (mąkę i proszek do pieczenia) i mieszamy łyżką, szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Jeszcze gorące zawijamy w bawełnianą ściereczką zaczynając zawijanie od szerszej strony. Zostawiamy tak do ostygnięcia.
Następnie powoli odwijamy i ścinamy końce ok. 1 – 2 cm, które rozdrabniamy na kruszonkę.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub śmietan – fix.
Większą część kremu wykładamy na ciasto szpinakowe. Zwijamy od szerszej strony w roladę. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy kruszonką z ciasta. Dekorujemy np. granatem, malinami lub borówkami.


No błagam, ślinka cieknie zanim się człowiek zorientuje, gdzie jest mikser 🤤 Zrobiłem tę roladę Leśny Mech i mam tylko jedno pytanie: czemu ja wcześniej nie piekłem zielonych cudów?! 😂 Biszkopt mięciutki jak mchu pod stopami, masa lekka jak chmurka, a całość tak dobra, że można by nią przekonać niedźwiedzia do tańca! 🌿🍰 Totalny sztos – wygląda bajecznie i smakuje jeszcze lepiej! Pewna polecajka od ekipy https://www.slinkacieknie.pl