Rurki z bitą śmietaną w domowej wersji są przepyszne i chrupiące. Idealne na imprezy, święta lub smaczny deser.
Surowe ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez 1 – 2 dni.
Natomiast wypieczone rurki bez kremu spokojnie można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez tydzień.
Rurki wypełniamy pyszną i leciutką bitą śmietaną.
Napełnione kremem przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Możesz również przygotować rurki z kremem mascarpone lub rurki z kremem budyniowym.
Rurki przygotowane w domu są niesamowicie pyszne, wykonujemy je szybko i możemy je wykonać razem z dziećmi w formie zabawy w nawijanie ciasta.
Rurki to przepis na każdą okazję i wszyscy je uwielbiają.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz rurek
CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 200 g kwaśnej śmietany 18 lub 12%, zimnej
- szczypta soli
BITA ŚMIETANA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- śmietan – fix lub 1 łyżeczkę żelatyny do zagęszczenia
DODATKOWO
- 1/2 szklanki cukru do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Foremki na rurki lekko smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto (na początku może być suche, ale trzeba dalej wyrabiać). Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na minimum 1 – 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i cienko rozwałkowujemy na placek ok. 1 mm grubości. Wykrawamy paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Nawijamy od szerszej ku węższej części i obtaczamy w cukrze.
Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu. Jeszcze ciepłe rurki zdejmujemy z foremki. Powtarzamy czynności do wykorzystania całego ciasta.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz śmietan – fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką cukierniczą i wypełniamy każdą rurkę.


