Znajdź swój przepis

Rurki z bitą śmietaną

23 lutego, 2025

Rurki z bitą śmietaną w domowej wersji są przepyszne i chrupiące. Idealne na imprezy, święta lub smaczny deser.

Surowe ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez 1 – 2 dni.

Natomiast wypieczone rurki bez kremu spokojnie można przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez tydzień.

Rurki wypełniamy pyszną i leciutką bitą śmietaną.

Napełnione kremem przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

REKLAMA:

Możesz również przygotować rurki z kremem mascarpone lub rurki z kremem budyniowym.

Rurki przygotowane w domu są niesamowicie pyszne, wykonujemy je szybko i możemy je wykonać razem z dziećmi w formie zabawy w nawijanie ciasta.

Rurki to przepis na każdą okazję i wszyscy je uwielbiają.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DUBAJSKA FANTAZJA

CHMURKA Z GALARETKI

CIASTO RZYMIANKA

REKLAMA:
rurki z kremem

RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz rurek

CIASTO

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 lub 12%, zimnej
  • szczypta soli

BITA ŚMIETANA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • śmietan – fix lub 1 łyżeczkę żelatyny do zagęszczenia

DODATKOWO

  • 1/2 szklanki cukru do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Foremki na rurki lekko smarujemy masłem.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła, śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto (na początku może być suche, ale trzeba dalej wyrabiać). Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na minimum 1 – 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i cienko rozwałkowujemy na placek ok. 1 mm grubości. Wykrawamy paski o szerokości ok. 1,5 – 2 cm. Nawijamy od szerszej ku węższej części i obtaczamy w cukrze.

Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu. Jeszcze ciepłe rurki zdejmujemy z foremki. Powtarzamy czynności do wykorzystania całego ciasta.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz śmietan – fix lub rozpuszczoną żelatynę. Przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką cukierniczą i wypełniamy każdą rurkę.

rurki z kremem
rurki z kremem
rurki z kremem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij