Znajdź swój przepis

Rurki z kremem ajerkoniakowym

26 maja, 2020

Rurki z kremem ajerkoniakowym to kruche obtoczone w cukrze rurki oraz leciutki krem śmietankowy z posmakiem likieru advocat. Przepyszny deser, który zamiast kupować w cukierni zrobisz w domu.

Ciasto na rurki powinno być wykonane z zimnych składników prosto w lodówki. Jak najszybciej musisz je wyrabiać, a wtedy będziesz miała pewność, że ciasto będzie kruche i rozpływające się w ustach.

Krem to połączenie śmietanki i serka mascarpone oraz likieru ajerkoniakowego. Przepyszny i zarazem prosty. Idealnie nadaje się do wypełnienia rurek.

Rurki najlepiej zjeść tego samego dnia, ponieważ z czasem zaczynają mięknąć pod wpływem kremu.

Rurki z kremem ajerkoniakowym to prosty deser, który nie musisz kupować w cukierni. Zrobisz je sama w domu i to w dużej ilości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rurki.

Rurki z kremem

RURKI Z KREMEM AJERKONIAKOWYM

SKŁADNIKI NA RURKI:

ILOŚĆ: ok. 40 rurek

  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 żółtko, zimne
  • 150 g kwaśnej śmietany 15%
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM AJERKONIAKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml likieru advocat
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny *
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki cukru do obtoczenia rurek

* żelatynę możesz zastąpić śmietan-fixem lub użyć śmietanki 36%

Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Wykrawamy paseczki o szerokości około 1,1-5 cm. Owijamy foremkę na rurki zaczynając od cieńszego końca do dłuższego. Paski powinny lekko nachodzić jeden na drugi. Obtaczamy każdą rurkę w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15 min. do zarumienienia. Jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremki i dokładnie tak samo postępujemy do wykorzystania ciasta.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec delikatnie łączymy z likierem. Jak tylko masa będzie sztywna wypełniamy rurki za pomocą woreczka cukierniczego zakończonego tylką.

Rurki z kremem Rurki z kremem Rurki z kremem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ile czasu można przechowywać ciasto w zamrazalce?

    1. aneta Autor says:

      Ciasto najlepiej przechowywać surowe w lodówce około 2-3 dni

  2. A jak podgrzać żelatynę bez użycia mikrofali? Czy można użyć zamista niej smietanfix?

    1. aneta Autor says:

      możesz lekko podgrzać w garnuszku

  3. Czy mascarpone można zamienić na twaróg typu krajanka a śmietanę na 18 i czy inne likiery w chodzą grę aby stworzyć te pysznosci

    1. aneta Autor says:

      Tutaj nie zmieniałabym składników. Możesz wykorzystać inne likiery.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x