Sałatka gyros z kurczakiem, papryką, ogórkami, kukurydzą i sałatą lub kapustą pekińską. Idealna na imprezy, sylwestra lub urodziny.
Przepyszna i wielowarstwowa sałatka, która najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Zamiast dodatku kurczaka możesz dodać pokrojoną pierś z indyka. Ogórki kiszone możesz zastąpić np. ogórkami konserwowymi lub w wersji lżejszej świeżym pokrojonym na plasterki.
Do środka możesz również dodać warstwę tartego sera żółtego lub warstwę pokrojonych jajek na twardo.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sałatki.
REKLAMA:

SAŁATKA GYROS
SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 por
- 1/2 główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowe
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 kwaśnej śmietany 12% lub jogurt grecki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oregano
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i dodajemy 2 łyżki oleju, przyprawę gyros, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, owijamy folią i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Cebulę kroimy na cienkie półplasterki lub kosteczkę i lekko solimy. Paprykę kroimy w niedużą kosteczkę. Odcinamy zieloną część pora i myjemy, kroimy na półplasterki, przekładamy do sitka i przelewamy wrzącą wodą. Zostawiamy do wystudzenia. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki kroimy w kosteczkę. Kapustę lub sałatę drobno kroimy, przekładamy na sitko i dokładnie myjemy, zostawiamy do odsączenia.
Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem, sokiem z cytryny oraz oregano.
Na dno miski o średnicy 25 cm układamy podsmażony filet z kurczaka, następnie ketchup, cebula, ogórki, kukurydza, por, papryka, sos majonezowy oraz kapustę lub sałata. Wkładamy na godzinę do lodówki.

