Znajdź swój przepis

Sałatka z paluszkami krabowymi

14 marca, 2023

Prosta sałatka z paluszkami krabowymi, ryżem, kukurydzą, ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na obiad, lekką kolację lub do pracy.

Sałatka jest przepyszna, lekka i delikatna w smaku. Uwielbiam podawać ją szczególnie na wiosnę, kiedy mamy dostęp do nowalijek. Świetnie smakuje również z dodatkiem pokrojonego na kawałeczki ananasa.

Idealna na przeróżne imprezy, spotkania rodzinne, a nawet podawana na grilla.

ZOBACZ TAKŻE:

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I MAKARONEM

SAŁATKA Z PORA I JAJEK

SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM

sałatka z paluszkami krabowymi

SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

SKŁADNIKI:

  • ok. 350 g paluszków krabowych np. mrożonych
  • 2 woreczki ryżu
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 długi ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
  • sól oraz pieprz
  • szczypiorek lub koperek

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paluszki krabowe jeśli używasz mrożonych wcześniej rozmrażamy i kroimy w niedużą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z płynu. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Składniki przekładamy do salaterki, następnie dodajemy majonez, jogurt oraz musztardę i delikatnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

sałatka z paluszkami krabowymi
sałatka z paluszkami krabowymi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x