Prosta sałatka z paluszkami krabowymi, ryżem, kukurydzą, ogórkiem i rzodkiewką. Idealna na obiad, lekką kolację lub do pracy.
Sałatka jest przepyszna, lekka i delikatna w smaku. Uwielbiam podawać ją szczególnie na wiosnę, kiedy mamy dostęp do nowalijek. Świetnie smakuje również z dodatkiem pokrojonego na kawałeczki ananasa.
Idealna na przeróżne imprezy, spotkania rodzinne, a nawet podawana na grilla.
ZOBACZ TAKŻE:
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, AWOKADO I MAKARONEM
SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI
SKŁADNIKI:
- ok. 350 g paluszków krabowych np. mrożonych
- 2 woreczki ryżu
- 4 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 długi ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe
- 2 pęczki rzodkiewki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
- sól oraz pieprz
- szczypiorek lub koperek
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paluszki krabowe jeśli używasz mrożonych wcześniej rozmrażamy i kroimy w niedużą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z płynu. Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na cienkie półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Składniki przekładamy do salaterki, następnie dodajemy majonez, jogurt oraz musztardę i delikatnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.