Sałatka z tuńczykiem i brokułem z dodatkiem makaronu, jajka i kukurydzy z sosem czosnkowym. Zdrowa, szybka i treściwa sałatka idealna na lunch, obiad lub kolację.
Sałatkę z tuńczykiem i brokułem możesz wykonać również w wersji z dodatkiem ogórka kiszonego i czerwonej cebulki będzie ostrzejsza i wyrazista w smaku. W sezonie letnim polecam wykonać z dodatkiem świeżego ogórka i koperku.
Sałatka z tuńczykiem i brokułem jest idealna do wzięcia do pracy, na imprezę lub w plener na majówkę.
Sos czosnkowy możesz zastąpić również sosem śmietanowym lub majonezem wymieszanym z ketchupem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I BROKUŁEM
SKŁADNIKI:
SAŁATKA
- 250 g makaronu kokardki
- 400 g tuńczyka w puszce w sosie własnym
- 4 jajka
- 1 brokuł
- 1 mała puszka kukurydzy
SOS CZOSNKOWY
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odlewamy z wody i przekładamy do miski. Jajka gotujemy na twardo około 10 minut. Ugotowane zostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skorupki i kroimy na plasterki. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w niewielkiej ilości wody z odrobiną soli do miękkości. Dodajemy do makaronu razem z kukurydzą, Delikatnie mieszamy z tuńczykiem i pozostałymi składniki. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę.