Znajdź swój przepis

Sernik z kajmakiem i wiórkami kokosowymi na spodzie oreo

25 lutego, 2015

Pyszny sernik z kajmakiem i wiórkami kokosowymi na spodzie oreo. Słodziutki sernik na ciasteczkowym spodzie z masą serową i wiórkami w kajmaku i czekoladzie.

Sernik w swojej konsystencji jest lekki, puszysty i słodki. Ciasteczka oreo pokruszone bardzo fajnie komponują się ze smakiem sera i tworzą fajny kontrast. Wierzch to już słodka bomba. Masa kajmakowa oraz wiórki podprażone na patelni wymieszane z kajmakiem i do tego dodatek gorzkiej czekolady.

Sernik wybitny w smaku, nie jest mdły, bardzo słodki. Nie jest ciężki, ale jego słodycz pozwala na zjedzenie tylko jednego kawałka.

Doskonały na planowane wcześniejsze imprezy, można upiec kilka dni wcześniej i polać masą kajmakową w dniu podania.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na moje serniki.

sernik-samoa-2

„SAMOA” SERNIK NA CIASTKACH OREO Z MASĄ KAJMAKOWĄ I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 750 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 24 ciastka oreo, małe
  • 2 łyżki masła, roztopionego

 DODATKOWO:

  •  1 puszka masy kajmakowej (ok. 250 g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych, podprażonych
  • 30 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę wcześniej dokładnie zabezpieczamy np. folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Zmielony twaróg przekładamy do miseczki i chwile miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy po łyżce jogurt oraz ekstrakt. Na koniec zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy jajka, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy.

Ciastka oreo mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Łączymy z roztopionym masłem i równomiernie przekładamy na spód tortownicy o śr. 24 cm. Tortownicy użyłam silikonowej ze szklanym dnem (zwykła formę wyłóż papierem do pieczenia). Spód z ciastek lekko dociskamy dłonią. Wylewamy masę serową. Formę zabezpieczoną wkładamy do większego naczynia i napełniamy gorącą wodą prawie do połowy formy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C. Pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu brzegi powinny być lekko zarumienione i odstawać od formy. Po upieczeniu nie wyciągamy sernika. Zostawiamy go na godzinę i dopiero po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce lub wkładamy na całą noc.

Masę kajmakową podgrzewamy, połowę wykładamy na wierzch sernika. Kolejną część łączymy z wiórkami kokosowymi i dajemy na wierzch sernika. Gorzką czekoladę wkładamy do mocnego woreczka foliowego, wkładamy do gorącej wody na 10 min. Po tym czasie ścinamy lekko róg woreczka i wylewamy pasami czekoladę. Robimy to przed podaniem.

sernik-samoa-z-kajmakiem

sernik-samoa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Może być ser zmielony (z wiaderka)?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  2. Piekarnik nastawić na termoobieg?

    1. Ja piekłam bez :)

  3. Zwykłą tortownicę wykładam pergaminem? To wystarczy? Formę w naczyniu napełniony wodą razem wkładam do piekarnika?
    Co w zastępstwie za wiórki kokosowe mogę dodać?

    1. Ilovebake says:

      Nie wystarczy pergamin, trzeba formę szczelnie owinąć folią aluminiową. Formę możemy włożyć do większego żaroodpornego naczynia i dopiero wypełnić gorąca wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zamiast wiórek mogą być posiekane np. płatki migdałowe.

    2. Jeśli nie mam tak dużego naczynia żeby włożyć formę jest jakies inne rozwiązanie?

    3. Ilovebake says:

      nie do końca ponieważ sernik w przepisie pieczemy w kąpieli wodnej możesz ryzykować i piec normalnie :)

  4. Z ciastek Oreo wyjmujemy krem?

    1. Ilovebake says:

      Ciastka mielimy z kremem :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x