Znajdź swój przepis

Sernik baskijski na brownie

23 października, 2025

Sernik baskijski na brownie to najbardziej kremowy sernik ze wszystkich. Tradycyjnie pieczony w wysokiej temperaturze hiszpański sernik z San Sebastian.

Połączenie tak kremowego sernika z warstwą wilgotnego brownie to uczta smaków.

Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze, dzięki temu uzyskujemy mocno wypieczoną skórkę z delikatnym wnętrzem.

Charakterystyczny kształt sernika uzyskamy, dzięki włożeniu do środka tortownicy zwilżonego i zgniecionego papieru do pieczenia.

Cudowny smak, jeszcze lepsza konsystencja i do tego tak prosty w przygotowaniu.

REKLAMA:

ZERKNIJ NA FILM Z WYKONANIA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

LEKKI SERNIK Z MASCARPONE

CYNAMONKI

BROWNIE NA JOGURCIE GRECKIM

sernik baskijski

SERNIK BASKIJSKI NA BROWNIE

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

BROWNIE

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 80 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • 1/4 łyżeczki soli

SERNIK BASKIJSKI

  • 500 g serka kremowego (Philadelphia lub Twój smak)
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 16 g mąki tortowej

PRZYGOTOWANIE:

Formę o średnicy 20 cm (na większą formę np. 24 cm wystarczy zwiększyć składniki o 1/3) wykładamy papierem do pieczenia. Warto wycięty papier zwilżyć wodą, dokładnie odcisnąć z wody i rozłożyć w formie.

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Jajka mieszamy trzepaczką razem z przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mieszaninę czekolady z masłem i chwilkę mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao oraz sól. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Na czas przygotowania masy sernikowej wkładamy do lodówki.

Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Serek mieszamy trzepaczką razem ze śmietanką kremówką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku i chwilkę mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie chwilkę mieszamy. Masę sernikową wylewamy przez sitko na spód brownie. Pieczemy w temp. 230ºC przez ok. 22 – 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Na godzinę przed podaniem wyciągamy sernik z lodówki.

sernik baskijski
sernik baskijski
sernik baskijski

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij