Sernik baskijski na brownie to najbardziej kremowy sernik ze wszystkich. Tradycyjnie pieczony w wysokiej temperaturze hiszpański sernik z San Sebastian.
Połączenie tak kremowego sernika z warstwą wilgotnego brownie to uczta smaków.
Sernik pieczemy w wysokiej temperaturze, dzięki temu uzyskujemy mocno wypieczoną skórkę z delikatnym wnętrzem.
Charakterystyczny kształt sernika uzyskamy, dzięki włożeniu do środka tortownicy zwilżonego i zgniecionego papieru do pieczenia.
Cudowny smak, jeszcze lepsza konsystencja i do tego tak prosty w przygotowaniu.
ZERKNIJ NA FILM Z WYKONANIA:
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK BASKIJSKI NA BROWNIE
SKŁADNIKI:
BROWNIE
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 80 g mąki tortowej
- 25 g kakao
- 1/4 łyżeczki soli
SERNIK BASKIJSKI
- 500 g serka kremowego (Philadelphia lub Twój smak)
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 16 g mąki tortowej
PRZYGOTOWANIE:
Formę o średnicy 20 cm (na większą formę np. 24 cm wystarczy zwiększyć składniki o 1/3) wykładamy papierem do pieczenia. Warto wycięty papier zwilżyć wodą, dokładnie odcisnąć z wody i rozłożyć w formie.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z przesianym cukrem pudrem. Następnie dodajemy mieszaninę czekolady z masłem i chwilkę mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao oraz sól. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Na czas przygotowania masy sernikowej wkładamy do lodówki.
Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Serek mieszamy trzepaczką razem ze śmietanką kremówką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy przesiany cukier puder i ponownie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku i chwilkę mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie chwilkę mieszamy. Masę sernikową wylewamy przez sitko na spód brownie. Pieczemy w temp. 230ºC przez ok. 22 – 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy na całą noc do lodówki. Na godzinę przed podaniem wyciągamy sernik z lodówki.









