Znajdź swój przepis

Sernik bez sera na jogurtach

2 października, 2015

Sernik bez sera na jogurtach greckich z warstwą pysznej bitej śmietany na bazie również jogurtu. Sernik jest niesamowicie delikatny, lekki jak chmurka i trochę przypomina piankę. Warstwa z bitej śmietany urozmaicona jest dodatkiem jogurtu greckiego i świetnie pasuje tworząc słodką kołderkę dla ciasta. Sernik bez sera jest idealny dla osób na diecie lub osób, które szukają prostego przepisu na deser. Niezwykle szybki w przygotowaniu i każdy sobie z nim poradzi.

Czy można zastąpić jogurt grecki naturalnym? na pewno niejedna osoba zadaje sobie to pytanie, ale odpowiedź brzmi: niestety nie. Do tego przepisu na sernik bez sera używamy wyłącznie jogurtu greckiego. Jest on gęsty, zwarty i nie jest tak płynny jak naturalny.

Sernik po upieczeniu koniecznie musi poleżeć całą noc w lodówce i dopiero wtedy uzyskuje w pełni smak i ładnie się kroi.

Jeśli nie chcesz dodawać na wierzch ciasta kremu z bitej śmietany możesz zastąpić ją polewą czekoladową.

Sernik bez sera na jogurtach greckich jest idealny dla osób, które uwielbiają lekkie serniki i desery. Nie ma tutaj porównania do ciężkich typowych serników polskich. Po zjedzeniu jednego kawałka masz ochotę na kolejny i nie czujesz się najedzona. Cudowny deser dla osób na diecie. Ilość cukru możesz samodzielnie kontrolować, sprawdzając po prostu smak sernika przez upieczeniem.

Bardzo polecam wypróbować taką nietypową wersję sernika bez sera.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.

sernik bez sera

SERNIK BEZ SERA na jogurtach greckich z bitą śmietaną na bazie jogurtu

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 3 x 400 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate
  • 60 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru

Jogurt grecki miksujemy razem z cukrami. Następnie dodajemy 3 całe jajka oraz 2 żółtka, dodajemy po jednym i miksujemy. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną i ponownie chwilę miksujemy. Wlewamy masło, miksujemy. Dwa białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (użyłam silikonowej ze szklanym dnem). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 1 godz do zarumienienia wierzchu. Sernik przez 15 minut zostawiamy w piekarniku, następnie otwieramy drzwiczki i ponownie zostawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wkładamy na noc do lodówki. Kremówkę dobrze ubijamy, następnie dodajemy jogurt grecki oraz przesiany cukier puder. Wykładamy na wierzch sernika. Sernik przechowujemy w lodówce.

sernik bez sera sernik bez sera sernik bez sera sernik bez sera

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Asia Z. says:

    Czy składniki powinny być w temperaturze pokojowej ?

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

    1. Cudny :)

  2. można użyć miodu zamiast cukru? :)

  3. Ale czad :) zrobię na pewno

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x