Delikatny sernik cytrynowy z czereśniami na zimno. Sernik na spodzie oreo z cytrynową masą serową, świeżymi czereśniami i podprażonymi migdałami. Idealny na letnie spotkania i imprezy. Polecam.
Do sernika możesz dodać twaróg trzykrotnie mielony lub użyć zamiennie dobrego jakościowo sera z wiaderka.
Sernik idealny na letni deser, lekko orzeźwiający dzięki dodaniu soku z cytryny i skórki. Przepysznie smakuje ze świeżymi czereśniami.
Spód do sernika wykonałam na ciastkach oreo, ale możesz je zastąpić innymi podobnymi lub herbatnikami kakaowymi.
Sernik cytrynowy z czereśniami ma bardzo lekką i delikatną konsystencję, spokojnie będziesz mogła zjeść nawet drugi kawałek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK CYTRYNOWY Z CZEREŚNIAMI
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 180 g ciastek oreo lub podobnych
- 40 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 600 g twarogu, trzykrotnie mielonego
- 250 g jogurtu greckiego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- skórka i sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- ok. 200 g czereśni
- ok. 50 g płatków migdałowych
- 3-4 kostki białej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Ciasteczka
mielimy
w
malakserze
lub
rozbijamy
wałkiem.
Dodajemy
przesiane
kakao
oraz
roztopione
masło
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
na
dno
tortownicy
o
śr.
24
cm
lub
nieco
większej.
Wyrównujemy,
dociskamy
i
wkładamy
na
czas
przygotowania
masy
do
lodówki.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
(nie
wrzącej)
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Twaróg
i
jogurt
w
temp.
pokojowej
miksujemy
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem.
Następnie
dodajemy
skórkę
oraz
sok
z
połowy
cytryny
oraz
dobrze
ubitą
kremówkę,
dokładnie
mieszamy.
Na
koniec
powoli
miksując
dodajemy
stopniowo
ostudzoną,
ale
płynną
żelatynę.
Masę
wykładamy
na
spód.
Na
wierzchu
układamy
połówki
lub
całe
czereśnie.
Wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Migdały
podprażamy
na
suchej
patelni.
Białą
czekoladę
wkładamy
do
mocnego
woreczka
foliowego
i
zanurzamy
w
gorącej
wodzie.
Zostawiamy,
aż
się
rozpuści.
Następnie
nieco
ostudzoną
czekoladą
smarujemy
boki
sernika
i
obtaczamy
w
podprażonych
migdałach.
Komentarze
Mniam mniam . Zrobię na jutro