Sernik czekoladowy o bardzo mocnym i wyrazistym smaku czekolady. Sernik jest raczej z tych o cięższej konsystencji. Przypadnie do gustu na pewno osobom, które uwielbiają czekoladę i serniki. Połączenie idealne w czasie zimowym. Dosyć słodki, aromatyczny z dużą dawką czekolady : spód z oreo, środek z gorzką czekoladą i na wierzchu polewa kakaowa.
Sernik koniecznie zacznij dzień lub dwa wcześniej, aby miał czas poleżeć w lodówce. Sernik to wypiek, który uwielbia „poleżeć” w lodówce i jest smaczniejszy po tych paru godzinach.
Spód wykonałam z ciasteczek oreo (ewentualnie neo), który doskonale pasuje do sernika czekoladowe i pięknie z nim współgra kolorystycznie.
Sam sernik to połączenie twarogu, który dobrze zmieliłam i serka kremowego. Użyłam Philadelphia, ale możesz go zastąpić np. tym z Piątnicy. Najważniejsze żeby był kremowy, śmietankowy i dosyć gęsty.
Polewa kakaowa jest na żelatynie, ale tylko dlatego, że pięknie się kroi i nie kruszy. Ma intensywny kolor i jest słodka.
Sernik czekoladowy nie należy do lekkich wypieków, jeden kawałeczek i jesteśmy w czekoladowym niebie. Dominują w nim mocne smaki i aromaty. Idealny w chłodniejsze dni. Duża dawka gorzkiej czekolady sprawia, że deser jest zdrowy i można go jeść bez wyrzutów. W sezonie letnim sernik idealnie będzie pasował ze świeżymi truskawkami, malinami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 130 g ciastek oreo
- 2 łyżki kakao, czubate
- 35 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 250 g serka naturalnego np. Philadelphia
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 330 g kwaśnej śmietany 12%
- 1 budyń waniliowy, proszek
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka żelatyny, płaska
- 2-3 łyżki gorącej wody
Ciastka oreo mielimy w malakserze razem z kakao, roztopionym masłem i cukrem. Tortownicę o śr. 24 smarujemy lekko margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej ze szklanym dnem). Równomiernie rozprowadzamy masę ciasteczkową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy ok. 10-15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Czekoladę przekładamy do miski żaroodpornej. Układamy ją nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Trzymamy, aż czekolada się roztopi. Twaróg miksujemy razem z serkiem. Następnie dodajemy cukier, jajka oraz śmietanę. Roztopioną i ostudzoną czekoladę dodajemy powoli do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiany proszek budyniowy i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min, następnie zmniejszamy temp. do 150 C i podpiekamy jeszcze ok. 30-40 min. Sernik po upieczeniu zostawiamy na ok. 15 min w piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy przez kolejne 15 min. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy, aż będzie całkowicie zimny. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.
Żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy do jej rozpuszczenia. Masło oraz śmietanę przekładamy do rondelka. Dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Na koniec cały czas mieszając dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę. Polewamy wierzch sernika i zostawiamy do stężenia.
Czy zamiast serka naturalnego można użyć mascarpone?
Może być serek mascarpone :)
Ten sernik wygląda tak cudownie! Nie to co mój ostatni.