Sernik czekoladowy o bardzo mocnym i wyrazistym smaku czekolady. Sernik jest raczej z tych o cięższej konsystencji. Przypadnie do gustu na pewno osobom, które uwielbiają czekoladę i serniki. Połączenie idealne w czasie zimowym. Dosyć słodki, aromatyczny z dużą dawką czekolady : spód z oreo, środek z gorzką czekoladą i na wierzchu polewa kakaowa.
Sernik koniecznie zacznij dzień lub dwa wcześniej, aby miał czas poleżeć w lodówce. Sernik to wypiek, który uwielbia „poleżeć” w lodówce i jest smaczniejszy po tych paru godzinach.
Spód wykonałam z ciasteczek oreo (ewentualnie neo), który doskonale pasuje do sernika czekoladowe i pięknie z nim współgra kolorystycznie.
Sam sernik to połączenie twarogu, który dobrze zmieliłam i serka kremowego. Użyłam Philadelphia, ale możesz go zastąpić np. tym z Piątnicy. Najważniejsze żeby był kremowy, śmietankowy i dosyć gęsty.
Polewa kakaowa jest na żelatynie, ale tylko dlatego, że pięknie się kroi i nie kruszy. Ma intensywny kolor i jest słodka.
Sernik czekoladowy nie należy do lekkich wypieków, jeden kawałeczek i jesteśmy w czekoladowym niebie. Dominują w nim mocne smaki i aromaty. Idealny w chłodniejsze dni. Duża dawka gorzkiej czekolady sprawia, że deser jest zdrowy i można go jeść bez wyrzutów. W sezonie letnim sernik idealnie będzie pasował ze świeżymi truskawkami, malinami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 130 g ciastek oreo
- 2 łyżki kakao, czubate
- 35 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 250 g serka naturalnego np. Philadelphia
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 330 g kwaśnej śmietany 12%
- 1 budyń waniliowy, proszek
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka żelatyny, płaska
- 2-3 łyżki gorącej wody
Ciastka
oreo
mielimy
w
malakserze
razem
z
kakao,
roztopionym
masłem
i
cukrem.
Tortownicę
o
śr.
24
smarujemy
lekko
margaryną
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia
(ja
użyłam
silikonowej
ze
szklanym
dnem).
Równomiernie
rozprowadzamy
masę
ciasteczkową.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
170
C
i
pieczemy
ok.
10-15
min.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
przestudzenia.
Wszystkie
składniki
na
masę
serową
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Czekoladę
przekładamy
do
miski
żaroodpornej.
Układamy
ją
nad
garnuszkiem
z
niewielką
ilością
gotującej
się
wody.
Trzymamy,
aż
czekolada
się
roztopi.
Twaróg
miksujemy
razem
z
serkiem.
Następnie
dodajemy
cukier,
jajka
oraz
śmietanę.
Roztopioną
i
ostudzoną
czekoladę
dodajemy
powoli
do
masy
cały
czas
miksując.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Masę
wykładamy
na
podpieczony
spód.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
30
min,
następnie
zmniejszamy
temp.
do
150
C
i
podpiekamy
jeszcze
ok.
30-40
min.
Sernik
po
upieczeniu
zostawiamy
na
ok.
15
min
w
piekarniku,
następnie
uchylamy
lekko
drzwiczki
i
studzimy
przez
kolejne
15
min.
Po
tym
czasie
wyciągamy
i
odstawiamy,
aż
będzie
całkowicie
zimny.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin.
Żelatynę
łączymy
z
gorącą
wodą
i
mieszamy
do
jej
rozpuszczenia.
Masło
oraz
śmietanę
przekładamy
do
rondelka.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
kakao.
Podgrzewamy
do
rozpuszczenia.
Na
koniec
cały
czas
mieszając
dodajemy
jeszcze
ciepłą
żelatynę.
Polewamy
wierzch
sernika
i
zostawiamy
do
stężenia.
Komentarze
Czy zamiast serka naturalnego można użyć mascarpone?
Może być serek mascarpone
Ten sernik wygląda tak cudownie! Nie to co mój ostatni.