Znajdź swój przepis

Sernik czekoladowy z malinami

26 czerwca, 2025

Sernik czekoladowy z malinami i galaretką to przepyszny deser na zimno. Przepyszny sernik z malinami i czekoladą idealny na lato.

Spód możesz wykonać z herbatników ciemnych, ciasteczek kruchych kakaowych np. oreo (bez nadzienia) lub innych ulubionych.

Możesz także wykonać z biszkoptów zatopionych na chwilkę w naparze z kawy.

Sernik czekoladowy jest po prosty nieziemski w smaku. Cudowny, kremowy z dużą ilością roztopionej czekolady.

Wierzch dla kontrastu smakowego z malin i galaretki.

REKLAMA:

Ten przepis to hit tego lata.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO OWOCOWY URWIS

CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

CIASTO KINDER DELICE

sernik z malinami i czekoladą

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

SPÓD Z HERBATNIKÓW

  • 150 g herbatników black lub ciasteczek kruchych kakaowych
  • 60 g roztopionego masła

MASA SERNIKOWA

  • 700 g zmielonego twarogu np. z wiaderka
  • ok. 60 – 70 g cukru pudru
  • 250 g czekolady deserowej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA MALINOWA

  • 2 galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • ok. 250 g malin

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki lekko smarujemy masłem lub olejem roślinnym (w ten sposób po schłodzeniu ciasto ładnie wyciągniemy z formy).

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.

Herbatniki dokładnie rozdrabniamy np. malakserem, następnie wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy do dna. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.

Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej i ustawiamy nad niewielką ilością gotującej się lekko wody. Podgrzewamy, aż do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z pary i zostawiamy do wystudzenia.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Twaróg w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną czekoladę w temp. pokojowej i mieszamy trzepaczką do połączenia.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy do masy serowej. Na koniec wlewamy żelatynę i łączymy trzepaczką tylko do połączenia (nie mieszamy masy zbyt długo, aby się nie zwarzyła). Wykładamy na spód i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki malin i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na całą noc do lodówki.

sernik z malinami i czekoladą
sernik z malinami
sernik z malinami i czekoladą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij