Sernik czekoladowy z malinami i galaretką to przepyszny deser na zimno. Przepyszny sernik z malinami i czekoladą idealny na lato.
Spód możesz wykonać z herbatników ciemnych, ciasteczek kruchych kakaowych np. oreo (bez nadzienia) lub innych ulubionych.
Możesz także wykonać z biszkoptów zatopionych na chwilkę w naparze z kawy.
Sernik czekoladowy jest po prosty nieziemski w smaku. Cudowny, kremowy z dużą ilością roztopionej czekolady.
Wierzch dla kontrastu smakowego z malin i galaretki.
Ten przepis to hit tego lata.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 150 g herbatników black lub ciasteczek kruchych kakaowych
- 60 g roztopionego masła
MASA SERNIKOWA
- 700 g zmielonego twarogu np. z wiaderka
- ok. 60 – 70 g cukru pudru
- 250 g czekolady deserowej
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA MALINOWA
- 2 galaretki malinowe
- 600 ml gorącej wody
- ok. 250 g malin
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki lekko smarujemy masłem lub olejem roślinnym (w ten sposób po schłodzeniu ciasto ładnie wyciągniemy z formy).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Herbatniki dokładnie rozdrabniamy np. malakserem, następnie wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy do dna. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej i ustawiamy nad niewielką ilością gotującej się lekko wody. Podgrzewamy, aż do momentu rozpuszczenia. Zdejmujemy z pary i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Twaróg w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy roztopioną czekoladę w temp. pokojowej i mieszamy trzepaczką do połączenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy do masy serowej. Na koniec wlewamy żelatynę i łączymy trzepaczką tylko do połączenia (nie mieszamy masy zbyt długo, aby się nie zwarzyła). Wykładamy na spód i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki malin i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na całą noc do lodówki.


