Sernik dalgona coffee bez pieczenia jest inspirowany słynną kawą z mlekiem i pianką kawową. Sernik jest puszysty, leciutki z mocno kawową warstwą na wierzchu.
Sernik jest na spodzie z herbatników maślanych. Warstwa sernikowa jest przepyszna i leciutka jak chmurka. Nie przesłodzona o lekko karmelowym posmaku.
Pianka kawowa jest z dużej ilości kawy rozpuszczalnej ubitej z wodą.
Sernik dalgona coffee będzie idealna dla fanów kawy i nie przesłodzonych deserów. Idealny w słoneczne dni prosto z lodówki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK DALGONA COFFEE
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 150 g herbatników maślanych
- 80 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 300 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 200 g czekolady karmelowej
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki cukru
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- gorzka czekolada do dekoracji
Spód
tortownicy
o
średnicy
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Boki
natomiast
smarujemy
olejem,
aby
sernik
nie
przywierał
(możesz
użyć
także
tortownicy
ze
szklanym
dnem
i
silikonowymi
bokami).
Herbatniki
rozdrabniamy
w
malakserze,
następnie
dodajemy
masło
i
dokładnie
mieszamy,
aż
uzyskamy
konsystencję
mokrego
piasku.
Wykładamy
na
spód,
wyrównujemy
i
dociskamy.
Twaróg
powinien
być
w
temp.
pokojowej.
Żelatynę
zalewamy
wodą,
mieszamy
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną,
zostawiamy
do
lekkiego
wystudzenia.
Dodajemy
około
50
ml
śmietanki
i
dokładnie
mieszamy.
Następnie
dodajemy
łyżkę
twarogu
i
ponownie
mieszamy.
Twaróg
miksujemy
i
powoli
dodajemy
masę
czekoladową.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę
i
dodajemy
do
masy
serowej.
Cały
czas
miksując
na
niskich
obrotach
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Masę
serową
wykładamy
na
herbatniki.
Żelatynę
przygotowujemy
identycznie
jak
wyżej
opisałam.
Kawę
miksujemy
razem
z
cukrem
oraz
niewielką
ilością
gorącej
wody
(około
4
łyżek)
na
sztywną
piankę.
Następnie
cały
czas
miksując
dolewamy
niewielkim
strumieniem
pozostałą
gorącą
wodę
oraz
żelatynę.
Piankę
wylewamy
na
sernik
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Podajemy
oprószone
startą
gorzką
czekoladą.
Komentarze
Co to jest czekolada karmelowa? Pierwszy raz słyszę o takiej czekoladzie. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Witam cudownie wygląda i bardzo ciekawy przepis na pianke kawową….uwielbiam kawę więc chciałabym zrobić ten serniczek. Mam pytanie właśnie o piankę bo boje się że nie wyjdzie….Najpierw rozpuszczamy kawę we wrzątku z cukrem i potem ubijamy taka ciepła na piankę ..dolewamy wody i żelatynę tak?…nie wiem czy uda mi się ubić kawę z wodą na taką gęsta piankę? Pozdrawiam
dokładnie
spokojnie pianka wychodzi idealna:)
Wygląda super bardzo ciekawe
Czym mogę zastąpić żelatynę, żeby uzyskać wersję wegetariańską?
moze wykorzystać agar?
Czy mozna użyć erytrytolu zamiast cukru?
tak