Sernik dalgona coffee


Sernik dalgona coffee bez pieczenia jest inspirowany słynną kawą z mlekiem i pianką kawową. Sernik jest puszysty, leciutki z mocno kawową warstwą na wierzchu.

Sernik jest na spodzie z herbatników maślanych. Warstwa sernikowa jest przepyszna i leciutka jak chmurka. Nie przesłodzona o lekko karmelowym posmaku.

Pianka kawowa jest z dużej ilości kawy rozpuszczalnej ubitej z wodą.

Sernik dalgona coffee będzie idealna dla fanów kawy i nie przesłodzonych deserów. Idealny w słoneczne dni prosto z lodówki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

dalgona coffee

SERNIK DALGONA COFFEE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 80 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 300 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 200 g czekolady karmelowej
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • gorzka czekolada do dekoracji

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki natomiast smarujemy olejem, aby sernik nie przywierał (możesz użyć także tortownicy ze szklanym dnem i silikonowymi bokami).
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód, wyrównujemy i dociskamy.
Twaróg powinien być w temp. pokojowej. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną, zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy około 50 ml śmietanki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę twarogu i ponownie mieszamy. Twaróg miksujemy i powoli dodajemy masę czekoladową.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej. Cały czas miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Masę serową wykładamy na herbatniki.
Żelatynę przygotowujemy identycznie jak wyżej opisałam. Kawę miksujemy razem z cukrem oraz niewielką ilością gorącej wody (około 4 łyżek) na sztywną piankę. Następnie cały czas miksując dolewamy niewielkim strumieniem pozostałą gorącą wodę oraz żelatynę. Piankę wylewamy na sernik i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Podajemy oprószone startą gorzką czekoladą.

dalgona coffee
dalgona coffee

wydrukuj teraz