Sernik dubajski to bardzo popularny przepis z ciastem kadayif lub filo i kremem pistacjowym. Inspirowany słynną czekoladą dubajską.
Sernik jest bardzo prosty i przygotowanie zajmie Ci chwilkę, a deser bije rekordy popularności na Tik – toku.
Warstwę na spód możemy wykonać z herbatników kakaowych, które warto wzbogacić o kakao lub roztopioną czekoladę gorzką lub deserową.
Ja dodałam również posiekane pistacje.
Zamiast herbatników może być wilgotne ciasto czekoladowe, brownie lub inne czekoladowe ciasteczka.
Warstwa chrupiąca to nic innego jak podsmażone z masłem ciasto kadayif. Jeśli nie możesz go znaleźć w swoim sklepie możesz użyć ciasta filo i drobno jest posiekać.
Do warstwy kadayif użyj dobrej jakości pasty pistacjowej, wtedy smak będzie bogatszy i intensywniejszy w smaku.
Sernik jest przepyszny, cudownie chrupie z polewą czekoladową i dekoracją z pistacji.
Idealny na przeróżne okazje od świąt po imprezy i urodziny.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK DUBAJSKI
SKŁADNIKI:
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 180 g herbatników kakaowych
- 1 łyżeczka kakao lub 30 g roztopionej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- 60 g roztopionego masła
- 3 łyżki posiekanych pistacji (opcjonalnie)
WARSTWA KADAYIF
- 200 g ciasta Kadayif lub Filo
- 70 g masła
- 200 g kremu pistacjowego (u mnie z cukrem)
WARSTWA SEROWA
- 300 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub 2 x śmietan – fix
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DEKORACJA
- 4 – 5 łyżek podsmażonego ciasta Kadayif lub Filo
- 1 łyżka kremu pistacjowego
- 2 łyżki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Herbatniki dokładnie mielimy razem z kakao, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania warstwy kadayif wkładamy do lodówki.
Ciasto kadayif lub filo drobno siekamy. Masło przekładamy na patelnie razem z ciastem i smażymy przez kilka minut, aż do zarumienienia. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. Odkładamy na bok 5 – 6 łyżek ciasta do dekoracji. Do reszty dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód z herbatników.
Żelatynę zalewamy 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wkładamy do kuchenki mikrofalowej i chwilkę podgrzewamy. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek mascarpone oraz śmietankę miksujemy razem na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder i stopniowo wlewamy żelatynę lub śmietan – fix. Wykładamy na warstwę z ciasta kadayif.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewą równomiernie smarujemy wierzch ciasta. Boki dekorujemy podsmażonym ciastem. Do woreczka cukierniczego lub foliowego przekładamy krem pistacjowy, lekko nacinamy róg i wyciskamy paski na wierzch sernika. Na koniec delikatnie obsypujemy posiekanymi pistacjami. Gotowy sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Smacznego.