Sernik dyniowy na spodzie oreo o przepysznym smaku i aromatycznym zapachu. Idealny w okresie jesiennym o pięknym pomarańczowym kolorze. Sernik o smaku dyni idealnie komponuje się ze słodkim i chrupkim spodem oreo tworząc słodki i delikatny wypiek.
Ciasteczka oreo lub inne podobne najlepiej zmielić w malakserze, ale możesz także posłużyć się wałkiem. Wkładasz całe ciasteczka razem z kremem do mocnego woreczka i kilka razy przejeżdżasz po nim wałkiem. Efekt jest niemal identyczny jak z malaksera. Ciastka oreo mielisz całe łącznie z kremem, podczas mielenia krem nadaje fajnej wilgotności i wbrew pozorom po zmieleniu nadal pozostają ciemne. Podpiekamy je w piekarniku, aby miały lepszy smak i dobrze się ze sobą połączyły.
Twaróg na ten sernik mielimy trzykrotnie, aby uzyskać lekką i delikatną konsystencję. Dodajemy do niego puree z dyni, ja użyłam do tego dyni hokkaido, który ma piękny kolor i jest szybka w przygotowaniu. Dostępna jest w większości sklepów. Podczas przygotowywania masy nie przesadzaj z miksowaniem, ponieważ sernik będzie napowietrzony i może opaść oraz popękać.
Sernik dyniowy jest przepyszny, aromatyczny i bardzo delikatny w konsystencji. Słodki o prawie niewyczuwalnym smaku dyni.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z dynią.
SERNIK DYNIOWY
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 300 g ciastek oreo, całych
- 90 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 1/3 szklanki puree z dyni ( TUTAJ znajdziesz przepis)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu, płaska
- 1/2 łyżeczki imbiru, mielonego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Tortownicę o śr. 24 dokładnie zabezpieczamy na zewnątrz, aby nie przedostała się do niej woda podczas pieczenia. W środku wykładamy papierem do pieczenia (jeśli używamy silikonowej nie jest to konieczne).
Ciasteczka oreo dokładnie mielimy. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę z ciastek do formy i pokrywamy dno oraz niewielką przestrzeń boków. Pieczemy w temp. 170 C przez około 5-10 min. Wyciągamy i studzimy.
Składniki na masę serową powinny być w tej samej temperaturze pokojowej. Miksujemy przez chwilę zmielony ser. Następnie dodajemy po jednym jajku, stopniowo puree z dyni, śmietanę, cukier, wanilię, przyprawy. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Zabezpieczoną formę z masą wkładamy do większego naczynia napełnionego do 1/3 wysokości ciepłą wodą. Pieczemy w temp. 170 C przez 15 min, następnie zmniejszamy i pieczemy w temp. 120 C przez 1, 5 godz. Gotowy sernik powinien być ścięty, ale na środku lekko sprężysty. Wyjmujemy i zostawimy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na min. całą noc.
Śmietanę łączymy z cukrem oraz wanilią. Smarujemy wierzch sernika (możemy dekoracyjnie oprószyć zmielonymi ciasteczkami oreo).
Czy wierzch sernika trzeba zrobić wcześniej przed włożeniem do lodówki czy na drugi dzień
Można wcześniej lub przed podaniem :)
„1 1/3 szklanki puree z dyni” chodzi o 3 szklanki?
Chodzi o 1 cała szklankę i 1/3 kolejnej 🙂
Witam, co jest powodem, ze już ponad godzine sernik siedzi w piekarniku a dalej płynny?
Może zbyt niska temp. lub puree z dyni był z większą ilością wody? Proszę dopiekać, aż środek będzie lekko galaretowaty.
Długo podchodziłam do tego sernika w końcu zrobiłam, wyszedł przepyszny, dokładnie taki jak na zdjęciu, polecam przepis, tylko trzeba mieć dobrej jakości ser
Gratuluję pomysłowości, bo ja bym nie stworzyła takiego dzieła. Pewnie nawet bałabym się coś zrobić po swojemu w obawie o zmarnowanie produktów. Widzę, że panie poniżej zapytały o to, o co sama bym chciała zapytać, wiec wszystko jest już dla mnie jasne. Mam nadzieje, że wyjdzie mi coś przypominającego ten pierwowzór ;P
Czy można go upiec bez wkładania do naczynia z wodą? :-)
Można, ale pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik jest równy i mniej pęka :)
Dziękuję za odpowiedź :-)
Podoba mi się to, że ciasta można zrobić z czegoś, co z ciastem kompletnie się nie kojarzy. Sernik wygląda bajecznie. W życiu bym nie powiedział, że jest zrobiony na bazie dyni. Ciekaw jestem, czy pomysły same przychodzą do głowy, czy skądś się je czerpie i wzbogaca o własne koncepcje. Ja nie posiadam wyobraźni kulinarnej, łączę tylko to, co już poznam.
Czy można użyć sera gotowego, z wiaderek? Może któryś Pani polecić? Niestety nie mam maszynki do mielenia.
Polecam Ci twaróg sernikowy pilos, mlekovita hanusi (należy go lekko odsączyć z serwatki) :)
Dziękuję :)