Sernik dyniowy na spodzie oreo o przepysznym smaku i aromatycznym zapachu. Idealny w okresie jesiennym o pięknym pomarańczowym kolorze. Sernik o smaku dyni idealnie komponuje się ze słodkim i chrupkim spodem oreo tworząc słodki i delikatny wypiek.
Ciasteczka oreo lub inne podobne najlepiej zmielić w malakserze, ale możesz także posłużyć się wałkiem. Wkładasz całe ciasteczka razem z kremem do mocnego woreczka i kilka razy przejeżdżasz po nim wałkiem. Efekt jest niemal identyczny jak z malaksera. Ciastka oreo mielisz całe łącznie z kremem, podczas mielenia krem nadaje fajnej wilgotności i wbrew pozorom po zmieleniu nadal pozostają ciemne. Podpiekamy je w piekarniku, aby miały lepszy smak i dobrze się ze sobą połączyły.
Twaróg na ten sernik mielimy trzykrotnie, aby uzyskać lekką i delikatną konsystencję. Dodajemy do niego puree z dyni, ja użyłam do tego dyni hokkaido, który ma piękny kolor i jest szybka w przygotowaniu. Dostępna jest w większości sklepów. Podczas przygotowywania masy nie przesadzaj z miksowaniem, ponieważ sernik będzie napowietrzony i może opaść oraz popękać.
Sernik dyniowy jest przepyszny, aromatyczny i bardzo delikatny w konsystencji. Słodki o prawie niewyczuwalnym smaku dyni.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z dynią.
SERNIK DYNIOWY
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 300 g ciastek oreo, całych
- 90 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 1/3 szklanki puree z dyni ( TUTAJ znajdziesz przepis)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu, płaska
- 1/2 łyżeczki imbiru, mielonego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Tortownicę
o
śr.
24
dokładnie
zabezpieczamy
na
zewnątrz,
aby
nie
przedostała
się
do
niej
woda
podczas
pieczenia.
W
środku
wykładamy
papierem
do
pieczenia
(jeśli
używamy
silikonowej
nie
jest
to
konieczne).
Ciasteczka
oreo
dokładnie
mielimy.
Dodajemy
roztopione
masło
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
masę
z
ciastek
do
formy
i
pokrywamy
dno
oraz
niewielką
przestrzeń
boków.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
5-10
min.
Wyciągamy
i
studzimy.
Składniki
na
masę
serową
powinny
być
w
tej
samej
temperaturze
pokojowej.
Miksujemy
przez
chwilę
zmielony
ser.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku,
stopniowo
puree
z
dyni,
śmietanę,
cukier,
wanilię,
przyprawy.
Po
dodaniu
każdego
składnika
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Na
koniec
dodajemy
przesianą
mąkę
i
ponownie
miksujemy.
Masę
wylewamy
na
podpieczony
spód.
Zabezpieczoną
formę
z
masą
wkładamy
do
większego
naczynia
napełnionego
do
1/3
wysokości
ciepłą
wodą.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
15
min,
następnie
zmniejszamy
i
pieczemy
w
temp.
120
C
przez
1,
5
godz.
Gotowy
sernik
powinien
być
ścięty,
ale
na
środku
lekko
sprężysty.
Wyjmujemy
i
zostawimy
do
wystudzenia.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
całą
noc.
Śmietanę
łączymy
z
cukrem
oraz
wanilią.
Smarujemy
wierzch
sernika
(możemy
dekoracyjnie
oprószyć
zmielonymi
ciasteczkami
oreo).
Komentarze
Długo podchodziłam do tego sernika w końcu zrobiłam, wyszedł przepyszny, dokładnie taki jak na zdjęciu, polecam przepis, tylko trzeba mieć dobrej jakości ser
Gratuluję pomysłowości, bo ja bym nie stworzyła takiego dzieła. Pewnie nawet bałabym się coś zrobić po swojemu w obawie o zmarnowanie produktów. Widzę, że panie poniżej zapytały o to, o co sama bym chciała zapytać, wiec wszystko jest już dla mnie jasne. Mam nadzieje, że wyjdzie mi coś przypominającego ten pierwowzór ;P
Czy można go upiec bez wkładania do naczynia z wodą?
Można, ale pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że sernik jest równy i mniej pęka
Dziękuję za odpowiedź
Podoba mi się to, że ciasta można zrobić z czegoś, co z ciastem kompletnie się nie kojarzy. Sernik wygląda bajecznie. W życiu bym nie powiedział, że jest zrobiony na bazie dyni. Ciekaw jestem, czy pomysły same przychodzą do głowy, czy skądś się je czerpie i wzbogaca o własne koncepcje. Ja nie posiadam wyobraźni kulinarnej, łączę tylko to, co już poznam.
Czy można użyć sera gotowego, z wiaderek? Może któryś Pani polecić? Niestety nie mam maszynki do mielenia.
Polecam Ci twaróg sernikowy pilos, mlekovita hanusi (należy go lekko odsączyć z serwatki)
Dziękuję