Znajdź swój przepis

Sernik góra lodowa

9 października, 2025

Sernik góra lodowa na herbatnikach bez pieczenia. Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Ciasto łączymy w sobie warstwy herbatników pomiędzy sernikiem na zimno z zatopionymi biszkoptami i słodką polewą na bazie mleka w proszku.

Polewę wykonujemy w dwóch smakach i oblewamy wierzch biszkoptów, dzięki temu uzyskujemy ciekawy efekt.

Herbatniki można zastąpić biszkoptem kakaowym.

Zerknij na inne wersje ciasta góra lodowa.

REKLAMA:

Ciasto zyskało dużą popularność ze względu na ciekawy wygląd, ale także smak.

Cudowne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję od urodzin po imprezy i święta.

Najlepszy smak sernika będzie po kilku godzinach w lodówce.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK KRÓLEWSKI Z MASCARPONE

CYNAMONKI CZEKOLADOWE

ROGALIKI DROŻDŻOWE

REKLAMA:
góra lodowa

SERNIK GÓRA LODOWA

SKŁADNIKI:

WARSTWA SERNIKOWA

  • 800 twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

POLEWA

  • 200 ml wody
  • 250 g masła
  • 120 g cukru
  • 300 g mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao

DODATKOWO

  • 2 duże opakowania herbatników kakaowych
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów

PRZYGOTOWANIE:

Dużą formę o wymiarach 25 x 35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy w rzędach herbatniki.

Twaróg i śmietanka powinny być z lodówki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce twaróg oraz przesiany cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera do średnich i powoli niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Połowę masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą. Na wierzch wykładamy resztę kremu. Koniec biszkoptów lekko ścinamy i wkładamy nacięciem w krem. Układamy w rzędach w niedużych ostępach od siebie (można też przekroić biszkopty na pół i tak układam).

Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło. Wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli pojawią się grudki można przelać przez sitko). Polewę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy przesiane kakao i szybko mieszamy (polewy szybko gęstnieją). Wylewamy raz jedną raz drugą na wierzch ciasta i biszkoptów. Wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto góra lodowa
ciasto góra lodowa

Dołącz do dyskusji

  1. Jakiej firmy herbatniki? Bo tyle tego jest?

    1. Herbatniki kakaowe dowolnej marki:)

  2. Rzeczywiście zachwycające. I proste! Bardzo dziękuję za przepis :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij