Sernik góra lodowa na herbatnikach bez pieczenia. Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem.
Ciasto łączymy w sobie warstwy herbatników pomiędzy sernikiem na zimno z zatopionymi biszkoptami i słodką polewą na bazie mleka w proszku.
Polewę wykonujemy w dwóch smakach i oblewamy wierzch biszkoptów, dzięki temu uzyskujemy ciekawy efekt.
Herbatniki można zastąpić biszkoptem kakaowym.
Zerknij na inne wersje ciasta góra lodowa.
Ciasto zyskało dużą popularność ze względu na ciekawy wygląd, ale także smak.
Cudowne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję od urodzin po imprezy i święta.
Najlepszy smak sernika będzie po kilku godzinach w lodówce.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK GÓRA LODOWA
SKŁADNIKI:
WARSTWA SERNIKOWA
- 800 twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
POLEWA
- 200 ml wody
- 250 g masła
- 120 g cukru
- 300 g mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
DODATKOWO
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
PRZYGOTOWANIE:
Dużą formę o wymiarach 25 x 35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy w rzędach herbatniki.
Twaróg i śmietanka powinny być z lodówki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce twaróg oraz przesiany cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera do średnich i powoli niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Połowę masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą. Na wierzch wykładamy resztę kremu. Koniec biszkoptów lekko ścinamy i wkładamy nacięciem w krem. Układamy w rzędach w niedużych ostępach od siebie (można też przekroić biszkopty na pół i tak układam).
Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło. Wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli pojawią się grudki można przelać przez sitko). Polewę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy przesiane kakao i szybko mieszamy (polewy szybko gęstnieją). Wylewamy raz jedną raz drugą na wierzch ciasta i biszkoptów. Wkładamy do lodówki na całą noc.









Jakiej firmy herbatniki? Bo tyle tego jest?
Herbatniki kakaowe dowolnej marki:)
Rzeczywiście zachwycające. I proste! Bardzo dziękuję za przepis :-)