Znajdź swój przepis

Sernik gotowany na biszkopcie

1 kwietnia, 2022

Sernik gotowany na biszkopcie kakaowym oraz wiśniami w wersji wielkanocnej z czekoladowymi jajeczkami na wierzchu.

Sernik gotowany jest delikatny, kremowy i leciutki w smaku. Do tego puszysty biszkopt kakaowy nasączony ponczem i przełożony dżemem wiśniowym lub tak jak u mnie frużeliną wiśniową.

Sernik gotowany z tego przepisu jest prostszy od pieczonego i równie smaczny.

Sernik gotowany w tej formie możesz podawać np. na urodziny w formie tortu lub w wersji wielkanocnej jak u mnie z jajeczkami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik gotowany

SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 140 g masła
  • 150 ml mleka
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku

PONCZ

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO

  • mały słoiczek dżemu wiśniowego lub 3/4 szklanki frużeliny wiśniowej
  • jajeczka czekoladowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto możesz wykonać w większej tortownicy np. 24 cm zwiększając składniki o 1/4.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki można posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika po upieczeniu i studzimy w formie. Wyciągamy delikatnie kiedy ciasto będzie zimne. Wierzch lekko ścinamy i rozdrabiamy na małe kawałeczki. Następnie przekrajamy na dwie części. Jedną część wkładamy na dno formy i nasączamy połową ponczu oraz smarujemy dżemem lub frużeliną.
Twaróg, jajka oraz mleko na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Masło roztapiamy w rondelku. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia. Dodajemy do masła i podgrzewamy do zagotowania. Do mleka dodajemy przesiany proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy do gorącej masy serowej. Ponownie podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Wierzch masy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wykładamy 1/2 masy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią ciasta. Nasączamy i wykładamy ostatnią część masy serowej. Wierzch oprószamy pokruszonym wcześniej biszkoptem. Wykładamy do lodówki na minim kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik gotowany Sernik gotowany

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Elżbieta Kohnke says:

    Witam czy do biszkoptu nie dodaje sie proszku do pieczenia. Pozdrawiam

    1. Nie dodajemy :)

  2. Robie masę z twarogu sernikowego po podgrzaniu wygląda jakby się zwarzylo tak ma być ?

    1. aneta Autor says:

      Raczej nie, ale prosze podgrzac i połączyć z budyniem.

  3. Witam!
    O ile bym musiała zwiększyć proporcje jak mam formę około 25 cm? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Tak o 1/3 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x