Sernik gotowany z kajmakiem i prażonym słonecznikiem na krakersach to pyszna i prosta propozycja na świąteczny stół wielkanocny.
Wersja gotowana sernika jest dużo prostsza od pieczonej i przygotujesz ją dosłownie w kilka chwil.
Do sernika użyłam twarogu półtłustego krajanka Osm Włoszczowa, który zmiksowałam w odrobiną śmietanki.
Oczywiście możesz użyć twarogu już gotowego z wiaderka do sernika Włoszczowa.
Masa serowa z tego twarogu jest kremowa, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. W połączeniu z lekko słonymi krakersami tworzy cudowną kompozycję smaków.
Sernik gotowany będzie doskonały dla osób, które uwielbiają szybkie desery. W tym przepisie nie ma opcji, że coś pęknie lub opadnie.
Wierzch to słodziutki kajmak, który kojarzy się ze świętami i do tego chrupiący słonecznik w lekko cukrowej skorupce.
Pyszny sernik w kilka minut.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
WARSTWA SEROWA
- 700 g twarogu krajanka OSM Włoszczowa, półtłustego
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 150 g masła
- 250 g cukru
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 x 40 g budyń śmietankowy (bez cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałowego
WARSTWA KAJMAKOWA
- 300 g kajmaku
- 120 g ziaren słonecznika
- 20 g masła
- 2 łyżki cukru
DODATKOWO
- 1 opakowanie krakersów
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę krakersów.
Do twarogu wlewamy śmietankę i miksujemy np. blenderem na jednolitą konsystencję. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło, cukier, jajka, przesiany proszek budyniowy oraz ekstrakt. Cały czas mieszając trzepaczką podgrzewamy do rozpuszczenia składników i zagotowania. Mieszamy dosyć intensywnie, ponieważ masa może od spodu mocniej gęstnieć.
Gotową masę serową owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Połowę masy wykładamy na krakersy, następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów oraz wykładamy pozostałą masę. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę krakersów i wykładamy kajmak.
Ziarenka słonecznika wsypujemy na patelnię i dodajemy kawałki masła oraz cukier. Smażymy, aż do momentu kiedy słonecznik będzie zarumieniony. Zostawiamy do ostygnięcia i obsypujemy wierzch ciasta.
Wkładamy na minimum 24 godziny do lodówki. Smacznego.
Post sponsorowany



