Znajdź swój przepis

Sernik gotowany z kajmakiem

5 kwietnia, 2025

Sernik gotowany z kajmakiem i prażonym słonecznikiem na krakersach to pyszna i prosta propozycja na świąteczny stół wielkanocny.

Wersja gotowana sernika jest dużo prostsza od pieczonej i przygotujesz ją dosłownie w kilka chwil.

Do sernika użyłam twarogu półtłustego krajanka Osm Włoszczowa, który zmiksowałam w odrobiną śmietanki.

Oczywiście możesz użyć twarogu już gotowego z wiaderka do sernika Włoszczowa.

Masa serowa z tego twarogu jest kremowa, delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. W połączeniu z lekko słonymi krakersami tworzy cudowną kompozycję smaków.

REKLAMA:

Sernik gotowany będzie doskonały dla osób, które uwielbiają szybkie desery. W tym przepisie nie ma opcji, że coś pęknie lub opadnie.

Wierzch to słodziutki kajmak, który kojarzy się ze świętami i do tego chrupiący słonecznik w lekko cukrowej skorupce.

Pyszny sernik w kilka minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAZUREK DUBAJSKI

BABKA CZEKOLADOWA Z JOGURTEM

CIASTO WŁOSZKA

REKLAMA:
sernik gotowany

SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

WARSTWA SEROWA

  • 700 g twarogu krajanka OSM Włoszczowa, półtłustego
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałowego

WARSTWA KAJMAKOWA

  • 300 g kajmaku
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru

DODATKOWO

  • 1 opakowanie krakersów

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę krakersów.

Do twarogu wlewamy śmietankę i miksujemy np. blenderem na jednolitą konsystencję. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło, cukier, jajka, przesiany proszek budyniowy oraz ekstrakt. Cały czas mieszając trzepaczką podgrzewamy do rozpuszczenia składników i zagotowania. Mieszamy dosyć intensywnie, ponieważ masa może od spodu mocniej gęstnieć.

Gotową masę serową owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.

Połowę masy wykładamy na krakersy, następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów oraz wykładamy pozostałą masę. Na wierzchu układamy ostatnią warstwę krakersów i wykładamy kajmak.

Ziarenka słonecznika wsypujemy na patelnię i dodajemy kawałki masła oraz cukier. Smażymy, aż do momentu kiedy słonecznik będzie zarumieniony. Zostawiamy do ostygnięcia i obsypujemy wierzch ciasta.

Wkładamy na minimum 24 godziny do lodówki. Smacznego.

Post sponsorowany

sernik gotowany
sernik gotowany
sernik gotowany
sernik gotowany

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij