Sernik kinder bueno to przepyszny wypiek z mleczną i białą czekoladą oraz odrobiną masła orzechowego. Inspirowany popularnymi batonikami kinder.
Spód sernika możesz wykonać na herbatnikach, ciasteczkach zbożowych lub innym ciasteczkach czekoladowych, które są kruche i po zmieleniu będą sypkie.
Sernik jest słodki, lekko kremowy z nutką masła orzechowego. Dla fanów słodkości będzie idealny.
Wierzch to słodka polewa z mlecznej czekolady i dekoracja z batoników, truskawek i startej czekolady.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK KINDER BUENO
SKŁADNIKI:
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 180 g herbatników kakaowych lub ciasteczek zbożowych
- 60 g masła, roztopionego
MASA SEROWA
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 pełne łyżki masła orzechowego lub kremu orzechowego
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g mlecznej czekolady
DEKORACJA
- batoniki kinder bueno
- kilka truskawek
- 2 – 3 kostki czekolady startej na wiórki
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność ok. 250 ml.
Formę okrągłą o wymiarach ok. 23 – 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Herbatniki lub ciasteczka rozdrabiamy w malakserze i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy na tzw. mokry piasek. Wykładamy na spód i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy czekoladę mleczną i białą. Układamy na rondelku z odrobiną gotującej wody i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Twaróg przekładamy do miseczki razem z serkiem mascarpone. Wlewamy śmietankę, dodajemy jajka, masło orzechowe i wsypujemy cukier oraz przesianą mąkę. Mieszamy do połączenia trzepaczką. Na koniec łączymy z roztopioną czekoladą. Gotową masę powoli wylewamy na herbatniki.
Pieczemy w temp. 170ºC w kąpieli wodnej (układamy poniżej formy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione gorącą wodą) przez ok. 50 – 60 minut, aż do momentu kiedy sernik będzie lekko ścięty w środku. Gotowy wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Oblewamy wierzch sernika i dekorujemy kawałkami batonika, truskawkami i startą czekoladą.



Czy może być ser z wiaderka ?
Tak, ale dobrej jakości :)