Znajdź swój przepis

Sernik kinder bueno

11 kwietnia, 2025

Sernik kinder bueno to przepyszny wypiek z mleczną i białą czekoladą oraz odrobiną masła orzechowego. Inspirowany popularnymi batonikami kinder.

Spód sernika możesz wykonać na herbatnikach, ciasteczkach zbożowych lub innym ciasteczkach czekoladowych, które są kruche i po zmieleniu będą sypkie.

Sernik jest słodki, lekko kremowy z nutką masła orzechowego. Dla fanów słodkości będzie idealny.

Wierzch to słodka polewa z mlecznej czekolady i dekoracja z batoników, truskawek i startej czekolady.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO MAŁY KSIĄŻĘ

SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM

BABKA CZEKOLADOWA Z JOGURTEM

sernik

SERNIK KINDER BUENO

SKŁADNIKI:

SPÓD Z HERBATNIKÓW

  • 180 g herbatników kakaowych lub ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła, roztopionego

MASA SEROWA

REKLAMA:
  • 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego lub kremu orzechowego

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g mlecznej czekolady

DEKORACJA

  • batoniki kinder bueno
  • kilka truskawek
  • 2 – 3 kostki czekolady startej na wiórki

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność ok. 250 ml.

Formę okrągłą o wymiarach ok. 23 – 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

Herbatniki lub ciasteczka rozdrabiamy w malakserze i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy na tzw. mokry piasek. Wykładamy na spód i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy czekoladę mleczną i białą. Układamy na rondelku z odrobiną gotującej wody i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Twaróg przekładamy do miseczki razem z serkiem mascarpone. Wlewamy śmietankę, dodajemy jajka, masło orzechowe i wsypujemy cukier oraz przesianą mąkę. Mieszamy do połączenia trzepaczką. Na koniec łączymy z roztopioną czekoladą. Gotową masę powoli wylewamy na herbatniki.

Pieczemy w temp. 170ºC w kąpieli wodnej (układamy poniżej formy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione gorącą wodą) przez ok. 50 – 60 minut, aż do momentu kiedy sernik będzie lekko ścięty w środku. Gotowy wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Oblewamy wierzch sernika i dekorujemy kawałkami batonika, truskawkami i startą czekoladą.

sernik kinder bueno
sernik
sernik

Dołącz do dyskusji

  1. Czy może być ser z wiaderka ?

    1. Tak, ale dobrej jakości :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij