Lekki jak chmurka, kremowy, delikatny sernik rafaello to tylko niektóre zalety tego deseru. Ciasto ma śmietankowy smak z kokosową chmurką bezową. Całość dopełniają pralinki Rafaello, które możesz kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie w domu.
Sernik jest słodki, ale nie przesłodzony. Do masy serowej zamiast kremówki możesz dodać mleczko kokosowe, doskonałe wzbogaci smak i deser będzie bardziej aromatyczny.
Jak dla mnie doskonały sernik kokosowy i nie zamienię go na żaden inny. Idealna struktura, nie za ciężka i nie za bardzo puszysta. Użyłam do niego dwóch rodzai sera, przez co sernik zyskał na delikatności. Dodanie tylko twarogu tłustego spowoduje, że będzie ciężki i zwarty. Dlatego warto dodać jeszcze bardziej lekki typ.
Beza pieczona dwustopniowo na początku w temp. 140 jest pieczona, a w temp. 90 C jest suszona, aby zyskała chrupkość.
Sernik ze względu na bezę nie polecam długo przechowywać w lodówce, ponieważ zaczyna mięknąc. Idealnie jest zjeść go na drugi, maksymalnie trzeci dzień.
Pięknie prezentuje się na stole i może dodać tylko uroku spotkaniom rodzinnym lub innym uroczystościom.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ala Rafaello.
SERNIK KOKOSOWY RAFAELLO – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 1 szklanka herbatników maślanych, zmielonych
- 3 łyżki zmielonych migdałów, bez skórki
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 500 g twarogu tłustego, mielonego
- 500 g serka śmietankowego typu Philadelphia lub Piątnica
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka, całe
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:
- 3 białka
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Tortownicę o średnicy 24 cm ( u mnie silikonowa) zabezpieczamy na zewnątrz folią aluminiową, ponieważ będziemy piekli w kąpieli wodnej. Herbatniki łączymy z roztopionym masłem, migdałami oraz cukrem. Wykładamy na dno tortownicy i dociskamy, aby uzyskać równą powierzchnię.
Białą czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej i wkładamy na garnuszek z lekko gotującą się wodą, trzymamy do roztopienia. Następnie studzimy do temp. pokojowej.
Twaróg i serek przekładamy do miski i chwilę mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier i całej jajka oraz żółtka, po dodaniu każdego składnika dobrze miksujemy. Następnie dodajemy powoli ostudzoną białą czekoladę, ekstrakt migdałowy oraz śmietankę. Miksujemy na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy. Formę wkładamy do większego naczynia lub blachy napełnionej wodą do 1/2 wysokości tortownicy. Pieczemy w temp. 180 C przez 30 min. Następnie zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 30 min.
Na 10 min przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier. Cały czas miksujemy, aż uzyskamy gęstą i lśniącą konsystencję. Pod koniec wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, łączymy mikserem na najniższych obrotach. Bezę możemy wyłożyć łyżką lub przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tubą o średnicy 3-4 cm i utworzyć spiralę. Wkładamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 140 C na pół godziny, następnie zmniejszamy temp. do 90 C i podpiekamy kolejne pół godziny. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Najlepszy po całej nocy w lodówce. Dekorujemy kuleczkami Rafaello gotowymi lub domowymi z TEGO przepisu.
czy mozna uzyc serka ricotta zamiast smietankowego?
pozdrawiam
Tak :)
Piec na termoobiegu czy na grzałkach?
na grzałkach :)
Czy przy ponownym wkładaniu ciasta do piekarnika już z bezą, nadal pieczemy je w kąpieli wodnej?
Juz bez kapieli wodnej
Dziękuję ;)
Pięknie wygląda w bieli :)
Moje smaki….jakbym już miała sobie pozwolić na jakiś słodki grzeszek, to zdecydowanie wybrałabym ten! <3
racja:)