Sernik królewski z mascarpone to najlepszy przepis na tradycyjny sernik na kruchym cieście kakaowym. Idealny na święta, urodziny lub inne okazje.
Warstwa serowa z dodatkiem mascarpone jest bardziej kremowa i delikatniejsza. Zyskuje na smaku z każdym dniem.
Cudownie pasuje do sernika warstwa z kruchego ciasta i kakao.
Sernik będzie doskonały na przeróżne okazje od świąt po imprezy lub niedzielny deser.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MASCARPONE BEZ PIECZENIA

SERNIK KRÓLEWSKI Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 350 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 170 g zimnego masła
- 3 zimne żółtka (rozmiar L)
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 500 g serka mascarpone
- 500 g twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g roztopionego masła
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
- 4 jajka (rozmiar L)
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwa kawałki (jeden nieco większy). Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie większy kawałek ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wykładamy równomiernie na spód, lekko dociskamy i podpiekamy przez 17 minut w temp. 180ºC.
W międzyczasie wykonujemy masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Serek mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, budyń w proszku oraz żółtka mieszamy trzepaczką lub mikserem do połączenia.
Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód i ścieramy na wierzch pozostały kawałek ciasta.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia (bez otwierania drzwiczek). Wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy oprószony cukrem pudrem.








