Znajdź swój przepis

Sernik królewski z mascarpone

2 października, 2025

Sernik królewski z mascarpone to najlepszy przepis na tradycyjny sernik na kruchym cieście kakaowym. Idealny na święta, urodziny lub inne okazje.

Warstwa serowa z dodatkiem mascarpone jest bardziej kremowa i delikatniejsza. Zyskuje na smaku z każdym dniem.

Cudownie pasuje do sernika warstwa z kruchego ciasta i kakao.

Sernik będzie doskonały na przeróżne okazje od świąt po imprezy lub niedzielny deser.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SZARLOTKA Z PIANKĄ MASCARPONE

CIASTO Z MASCARPONE I BEZĄ

CIASTO Z MASCARPONE BEZ PIECZENIA

sernik królewski

SERNIK KRÓLEWSKI Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 350 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 170 g zimnego masła
  • 3 zimne żółtka (rozmiar L)
  • szczypta soli

MASA SEROWA

REKLAMA:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g roztopionego masła
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku
  • 4 jajka (rozmiar L)

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miski razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwa kawałki (jeden nieco większy). Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie większy kawałek ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wykładamy równomiernie na spód, lekko dociskamy i podpiekamy przez 17 minut w temp. 180ºC.

W międzyczasie wykonujemy masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Serek mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, budyń w proszku oraz żółtka mieszamy trzepaczką lub mikserem do połączenia.

Białka miksujemy na sztywną piankę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód i ścieramy na wierzch pozostały kawałek ciasta.

Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia (bez otwierania drzwiczek). Wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy oprószony cukrem pudrem.

sernik królewski
sernik królewski

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij