Znajdź swój przepis

Sernik Lotus Biscoff

16 października, 2025

Sernik Lotus Biscoff bez pieczenia to przepis z dodatkiem kremu ciasteczkowego. Cudowny, lekki i przepyszny deser na zimno.

Krem Lotus jest korzenny, słodki i świetnie sprawdza się do deserów.

Ciasteczka Lotus i krem możesz zastąpić innymi ciasteczkami korzennymi, które znajdziesz w dużych sieciach spożywczych.

Sernik jest rewelacyjny w smaku i przekona niejedną osobę do tego kremu.

Deser po przygotowaniu wygląda bardzo efektownie i sprawdzi się na przeróżne okazje od świąt po urodziny i imprezy.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK KRÓLEWSKI Z MASCARPONE

CYNAMONKI

BROWNIE NA JOGURCIE GRECKIM

sernik lotus biscoff

SERNIK LOTUS

SKŁADNIKI:

SPÓD CIASTECZKOWY

REKLAMA:
  • paczka ciasteczek Lotus Biscoff (250 g)
  • 160 g zmielonych ciastek Lotus Biscoff
  • 40 g roztopionego masła

MASA SERNIKOWA

  • 600 g twarogu np. z wiaderka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g kremu korzennego Lotus Biscoff
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

POLEWA

  • 4 łyżki kremu Lotus Biscoff
  • 200 ml śmietanki 18 lub 30%

DODATKOWO

  • kilka ciasteczek całych i pokruszonych do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 cm lub podobną wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Cały bok formy wykładamy ciasteczkami jeden obok drugiego. Zmielone ciasteczka mieszamy dokładnie z roztopionym masłem i wykładamy na dno formy. Równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy.

Żelatynę mieszamy z 4 łyżkami zimnej wody. Chwilkę zostawiamy do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy na chwilkę do ostygnięcia.

Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy krem Lotus i chwilkę miksujemy. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dodajemy do sernika i delikatnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Gotową masę wykładamy do formy. Na czas przygotowania polewy wkładamy do lodówki.

Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy krem ciasteczkowy i mieszamy, aż masa będzie płynna. Chwilkę zostawiamy do ostygnięcia i wykładamy równomiernie na wierzch. Sernik wkładamy do lodówki na całą noc.

Przed podaniem dekorujemy zmielonymi i całymi ciasteczkami.

sernik biscoff
sernik biscoff

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij