Znajdź swój przepis

Sernik na serkach homogenizowanych

22 października, 2020

Sernik na serkach homogenizowanych na kruchym spodzie kakaowym. Bardzo prosty przepis na pyszny i lekki sernik.

Spód jest kruchy i mocno kakaowy, który fajnie kontrastuje ze smakiem serków. Masa serowa jest delikatna, lekka na waniliowych serkach homogenizowanych.

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników.

Sernik na serkach homogenizowanych to fajny pomysł na szybkie ciasto, które będzie idealne w sezonie jesiennym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik na serkach

SERNIK NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, duże (zimne)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ Z SERKÓW:

  • 100 g masła, temp pokojowa
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 4 x 150 g serek homogenizowany waniliowy, temp. pokojowa
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, kakao, proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o dużych oczach i równomiernie rozprowadzamy na dnie formy lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
W międzyczasie wykonujemy masę serową. Masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce serek homogenizowany. Dodajemy przesiany proszek budyniowy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy delikatnie do masy serowej i mieszamy do połączenia. Wykładamy na podpieczony spód oraz na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min.

Sernik na serkach
Inspiracja: panipanidomu.pl

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawiać na cała noc w lodówce a rano zestrzeć ciasto i dokończyć masę serową ?

  2. Upieczony, smakuje, ale jutro powinien być jeszcze lepszy, jak zupełnie ostygnie.

  3. Bez spodu ile muszę go piec?

    1. aneta Autor says:

      Około 50-60 minut

  4. Czy zamiast spodu z kruchego ciasta mogę dać herbatniki?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  5. Czy mogę pięć ciasto w 130 stopniach ? Wysiadł piec tylko do tyle się nagrzewa a niedziela wypada zrobić serniczek ;)

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale trzeba wydłużyć czas pieczenia

  6. Agnieszka says:

    Czy zamiast serków homogenizowanych waniliowych mogę użyć serek homogenizowanych? I co zrobić aby sernik był tak waniliowy???

    1. aneta Autor says:

      może dodać cukier i ziarenka wanilii :)

  7. To jest sernik mojej młodości, niestety tu gdzie mieszkam sa inne sery, takich homogenizowanych nie jadlam wieki. Moze wyprobuje z jakims kremowym?

    1. aneta Autor says:

      możesz zamienić na inny :)

  8. Sernik naprawdę pycha!! szybki w wykonaniu :) polecam

  9. aneta Autor says:

    tak :) piec, aż do suchego patyczka lub takiej galaretki na srodku :)

  10. Czy mogę zamiast serków homogenizowanych dodać ser z wiaderka? Albo ominąć cukier?

    1. Tak :)

    2. Jakiej firmy serki? Wiem, że nie wszystkie się nadają.

    3. ja użyłam z mlekovity :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x