Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z brzoskwiniami

3 czerwca, 2022

Sernik na zimno z brzoskwiniami to lekki i delikatny deser idealny w letni czas. Herbatniki, warstwa serowa i do tego mus brzoskwiniowy oraz galaretka.

Sernik na zimno z brzoskwiniami uwielbiam, szczególnie kiedy jego konsystencja jest leciutka i puszysta. Dzięki dodaniu do twarogu ubitej śmietanki sernik właśnie taki jest.

Warstwa z musu brzoskwiniowego jest bardzo prosta i wystarczy zmiksować brzoskwinie z puszki i dodać tężejącą galaretkę.

Sernik z brzoskwiniami zaraz po tym z truskawkami jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Połączenie sernika z lekko kwaśnymi brzoskwiniami po prostu jest pyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA

  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

WARSTWA BRZOSKWINIOWA

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 250 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 250 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach ok. 24 – 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy na dnie herbatniki (możemy je lekko nasączyć syropem z brzoskwiń).
Twaróg przekładamy do miski, przesiewamy do niego cukier puder oraz dodajemy sok z cytryny. Miksujemy do połączenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do twarogu lekko mieszając. Na koniec cały czas miksując wlewamy wprost pod widełki miksera niewielkim strumieniem żelatynę. Masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Wkładamy na czas przygotowania musu do lodówki.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładki mus. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą wlewamy do musu i mieszamy. Wykładamy na sernik i wyrównujemy. Drugą galaretkę również rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą wylewamy na wierzch musu brzoskwiniowego. Wkładamy do lodówki na minimum 3 – 4 godziny lub całą noc.

Sernik na zimno Sernik na zimno Sernik na zimno

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Hej a o ile trzeba by było zwiększyć produkty na blaszkę 24cm ? o 1/3 czy mnie ?

  2. 2 łyżki żelatyny zalewamy 1/2 szklanki wody?

    1. aneta Autor says:

      Tak

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x