Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z galaretką

16 maja, 2025

Sernik na zimno z galaretką i twarogu z wiaderka lub twarogu mielonego. Błyskawiczny w przygotowaniu z dużą ilością pokrojonej galaretki.

Sernik będzie idealny na letni deser. Przepis do przygotowania z 5 składników.

Lekki, delikatny i do tego puszysty, dzięki dodaniu do masy ubitej śmietanki.

Do sernika dodajemy różnokolorowe galaretki, które kroimy w kosteczkę i dodajemy do środka masy oraz na wierzch.

Deser wygląda przepięknie i kolorowo. W sezonie na owoce przepysznie smakuje z dodatkiem np. truskawek lub malin.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

CIASTO EKLER

sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ

SKŁADNIKI:

  • 400 g twarogu np. z wiaderka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 x galaretki w proszku (2 x cytrynowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa)
  • opakowanie biszkoptów okrągłych

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

Formę okrągła o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki można lekko posmarować olejem). Wykładamy na spód okrągłe biszkopty.

Jedną galaretkę cytrynowa rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Natomiast pozostałe smaki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Każdą galaretkę rozpuszczamy w oddzielnym pojemniku (najlepiej szerokim). Po całkowitym stężeniu 4 smaki galaretek kroimy w niedużą kostkę.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy twaróg oraz przesiany cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli 250 ml lekko tężejącej galaretki cytrynowej. Dodajemy większą część pokrojonych galaretek do środka, zachowując trochę do dekoracji na wierzch. Delikatnie mieszamy masę i wykładamy na biszkopty. Wierzch wyrównujemy i wykładamy pozostałe pokrojone galaretki. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować świeżymi owocami np. truskawkami.

sernik na zimno
sernik na zimno

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij