Sernik na zimno z galaretką i twarogu z wiaderka lub twarogu mielonego. Błyskawiczny w przygotowaniu z dużą ilością pokrojonej galaretki.
Sernik będzie idealny na letni deser. Przepis do przygotowania z 5 składników.
Lekki, delikatny i do tego puszysty, dzięki dodaniu do masy ubitej śmietanki.
Do sernika dodajemy różnokolorowe galaretki, które kroimy w kosteczkę i dodajemy do środka masy oraz na wierzch.
Deser wygląda przepięknie i kolorowo. W sezonie na owoce przepysznie smakuje z dodatkiem np. truskawek lub malin.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z KWAŚNEJ ŚMIETANY BEZ SERA
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ
SKŁADNIKI:
- 400 g twarogu np. z wiaderka
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 x galaretki w proszku (2 x cytrynowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa)
- opakowanie biszkoptów okrągłych
PRZYGOTOWANIE:
Formę okrągła o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki można lekko posmarować olejem). Wykładamy na spód okrągłe biszkopty.
Jedną galaretkę cytrynowa rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Natomiast pozostałe smaki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Każdą galaretkę rozpuszczamy w oddzielnym pojemniku (najlepiej szerokim). Po całkowitym stężeniu 4 smaki galaretek kroimy w niedużą kostkę.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy twaróg oraz przesiany cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli 250 ml lekko tężejącej galaretki cytrynowej. Dodajemy większą część pokrojonych galaretek do środka, zachowując trochę do dekoracji na wierzch. Delikatnie mieszamy masę i wykładamy na biszkopty. Wierzch wyrównujemy i wykładamy pozostałe pokrojone galaretki. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować świeżymi owocami np. truskawkami.

